Ердоган отстрани ректора на Босфорския университет

Предизвикал студентски протести

Реджеп Ердоган
Реджеп Ердоган Източник: Pinterest

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган смени днес ректора на университет в Истанбул, чието назначение предизвика студентски протести, съобщи Агенция "Франс прес". Ердоган назначи през януари Мелих Булу за ректор на университета Боазичи, което предизвика гневна реакция заради опита на президента да влияе върху образователните институции.

 

От публикувано днес съобщение в Официален вестник става ясно, че Ердоган е уволнил Булу. Президентът не уточнява причината за уволнението и не посочи ново име за овакантения пост. Протестите на студенти и преподаватели започнаха през януари и продължават и до днес. Десетки бяха задържани, а други станаха обект на полицейски проверки заради демонстрираното несъгласие с назначаването на Мелих Булу за ректор.

 

В началото на януари Ердоган назначи лоялния към управляващата партия Булу за ректор на университета Боазичи. Критиците съзряха в този акт политическа намеса в образователен сектор от страна на Ердоган, който след опита за преврат през 2016 г. си присвои правото да назначава ректорите на висшите учебни заведения. Преди юли 2016 г. ректорите на университетите бяха назначавани след провеждането на избори.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени