Ердоган подписа решението на Меджлиса за влизането на Швеция в НАТО

Така Анкара официално завърши ратификацията

Реджеп Тайип Ердоган
Реджеп Тайип Ердоган Източник: Haberglobal

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа решение на турския парламент, което ратифицира протокола за присъединяването на Швеция към Северноатлантическия алианс. Протоколът беше публикуван вечерта на 25 януари в Държавен вестник на Турция, което означава влизането му в сила. По този начин Турция напълно одобри присъединяването на Швеция към НАТО.

 

Припомняме, че турският парламент вечерта на 23 януари, след многочасови дебати, одобри ратификацията на протокола за присъединяването на Швеция към Северноатлантическия алианс. Швеция чака повече от година и половина одобрението на кандидатурата си за членство от всички страни-членки на НАТО.

 

Реджеп Тайип Ердоган
Реджеп Тайип Ердоган Източник: Sputnik

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган в крайна сметка изпрати протокола за ратификация в парламента през октомври 2023 г., но дори и там той не помръдна дълго време, тъй като Анкара поиска напредък по въпроса за предоставянето му на американски изтребители F-16.

 

Швеция, която подаде молба за членство няколко месеца, след като Русия нахлу в Украйна, трябваше да чака повече от 20 месеца турското съгласие, след като Анкара й постави условия да промени отношението си към членовете на Кюрдската работническа партия, живеещи в Швеция. Стокхолм криминализира членството в терористични организации, за каквато е призната ПКК от Турция и от ЕС, за да си осигури благоразположението на Ердоган.

 

Присъединяването на Швеция към НАТО все още не е одобрено само от Унгария, която обеща, че няма да бъде "последната" в този процес. Унгарският премиер Виктор Орбан тази седмица покани шведския си колега в Будапеща, за да обсъди кандидатурата

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени