Ердоган поиска от Путин да прекрати огъня едностранно и да потърси "справедливо решение"

В разговора са обсъдени въпроси от областта на енергетиката, състоянието и перспективите на турско-руските отношения, а също и регионалните процеси, в това число руско-украинската война и Сирия

Владимир Путин и Реджеп Ердоган
Владимир Путин и Реджеп Ердоган Източник: МИД на РФ

Президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган призова Владимир Путин да предприеме усилия за завършване на войната в Украйна. Офисът на турския президент, цитиран от Анадолската агенция, съобщи в официално комюнике, че Ердоган е поискал от руския президент да прекрати огъня и да потърси "справедливо решение".

 

Ердоган е провел днес телефонен разговор с Путин, с когото са обсъдили въпроси от областта на енергетиката, състоянието и перспективите на турско-руските отношения, а също и регионалните процеси, в това число руско-украинската война и Сирия.

 

Ердоган е заявил на Путин за намерението да се случат конкретни стъпки по създаването на Пътна карта за създаване на газов хъб в Турция. В тази връзка главата на турската държава е привлякъл вниманието на Путин към усилията за развитие на енергийната инфраструктура на Турция.

 

Засягайки темата за войната между Русия и Украйна, турският лидер е напомнил за положителните резултати на инициативите за активизиране на диалога, което се е проявило в съглашението за зърнения коридор, мащабния обмен на пленници и формирането на зона на безопасност около Запорожската АЕЦ.

 

Турският президент е подчертал, че призивите за мир и диалог трябва да бъдат подкрепени с едностранно прекратяване на огъня и справедливо уреждане на разногласията. Ердоган е отбелязал също така, че е дошло време за конкретни стъпки срещу терористичната ПКК и сирийско-кюрдски групировки, в това число прочистване от тях на сирийските райони Тал-Рифат и Мюнбич.

 

В продължение на сирийската тема, Ердоган е отбелязал, че за конкретни резултати по въпросите на Сирия, режимът на Башар Асад трябва да заеме конструктивна позиция и да предприеме редица стъпки в политическия процес.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени