Ердоган се заканва на Нетаняху: Ще си плати за Газа

По-рано Ердоган нарече Нетаняху "касапина" на Газа заради големия брой цивилни палестински жертви от началото на настоящия конфликт между Израел и "Хамас"

Нетаняху-Ердоган
Нетаняху-Ердоган Източник: Bloomberg

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази увереност, че израелският премиер Бенямин Нетаняху няма да избегне наказание за военните престъпления, извършени в Газа.

 

"Нетаняху няма да избегне наказанието за това, което е извършил. Рано или късно той ще се изправи пред правосъдието и ще плати за военните престъпления, които е сторил", отсече той след завръщането си от Катар, цитиран от турския телевизионен канал aNews.

 

"Ако международното право се спазва стриктно и тези военни престъпления бъдат наказани, това решение ще даде пример за всички потисници както в палестинския регион, така и в други части на света", посочи Ердоган.

 

Той обаче предупреди и че ако извършеното остане незабелязано и жалбата до Международния наказателен съд не бъде разгледана, това ще отвори вратата за повече актове на геноцид.

 

Следователно, ние ще следим този въпрос и ще направим всичко възможно, за да гарантираме, че извършителите на геноцида в Газа ще бъдат изправени пред правосъдието, изтъкна турският президент.

 

По-рано Ердоган нарече Нетаняху "касапина" на Газа заради големия брой цивилни палестински жертви от началото на настоящия конфликт между Израел и "Хамас".

 

По негови думи Нетаняху "е на ръба да развее бялото знаме", тъй като Израел не би могъл да атакува Газа без подкрепата на западните страни, особено на Съединените щати.

 

Относно намерението на Израел да атакува лидерите на "Хамас" и в други страни, Ердоган предупреди, че "ако се осмелят на нещо подобно в Турция, ще платят висока цена, от която няма да могат да се възстановят".

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени