Ердоган ще бъде свален с военен преврат, предупреди Ахмед Давутоглу

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е под "опеката" на военни пучисти и скоро ще бъде "елиминиран" от фракцията, която го контролира, заяви бившият министър-председател на страната, а сега лидер на опозиционната Партия на бъдещето Ахмет Давутоглу пред турския телевизионен канал Karar

Ахмед Давутоглу
Ахмед Давутоглу Източник: Zonanews

"В момента Ердоган е под ръководството на останки от периода от 28 февруари", каза Давутоглу пред турската телевизия Karar, визирайки кадифения преврат от 1997 г., който се смята, че е мотивиран от страха на светските военни в Турция от тогавашната власт на ислямистката Партия на благоденствието (Refah Partisi) на Неджеметтин Ербакан.

"Предупреждавам. Г-н Ердоган скоро ще бъде елиминиран. Г-н Ердоган е на кръстопът, ще му бъде много трудно да спечели избори с Народния алианс (коалицията на управляващата Партия на справедливостта и развитието, водена от Ердоган и ПНД на Девлет Бахчели)", каза Ахмет Давутоглу.


Лидерът на Партията на бъдещето разкритикува и Реджеп Тайип Ердоган, че "не е пожелал бързо възстановяване" на представител на опозиционната политическа група, който беше ранен при нападение по-рано този месец. Заместник-председателят на Партията на бъдещето Селчук Оздаг беше нападнат от въоръжена група пред дома му в Анкара. Двама души бяха задържани във връзка с нападението, за което се твърди, че е извършено от група, свързана с турските националисти. Според Давутоглу Ердоган не приема атаката сериозно, тъй като не е пожелал "законодателят да се възстанови бързо и не се е зарекъл да открие престъпниците".

"Шансовете на Ердоган да спечели следващите избори са нищожни", допълни прогнозата си Давутоглу. И добави, че единственото, което турският президент вижда в хората, които го заобикалят е как те да бъдат превърнати в негови удобни инструменти за определен период от време.
"Ердоган няма принципно разбиране за политиката. Той действа циклично". Такава оценка даде в това интервю авторът на фундаменталното изследване "Стратегическа дълбочина". 

Ахмет Давутоглу напусна управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) миналата година и обяви на 13 декември 2019 г. създаването на Партията на бъдещето. Давутоглу придружи представянето на своя политически проект с поредната порция остра критика към държавния глава и ПСР. Според него развитието на Турция е ограничено от концентрацията на власт в едни ръце, икономическата криза и атмосферата на страх. Бившият премиер призова своите сътрудници да „променят генерално политическата система“ на Турция.

Източник: Karar

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени