Ердоган загуби местните избори

Истанбул, Анкара, Измир ще бъдат управлявани от опозицията в Турция

Реджеп Ердоган
Реджеп Ердоган Източник: Kremlin.ru

Турският президент Реджеп Ердоган призна, че управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), която той оглавява, не е успяла да постигне желаните резултати на общинските избори в републиката на 31 март.

 

"Девет месеца след победата ни на [парламентарните и президентските] избори през май 2023 г. за съжаление не успяхме да постигнем резултата, който искахме и на който се надявахме, на общинските избори", заяви той в Анкара. - Резултатите ще бъдат анализирани, ще го направим самокритично и обективно". Ердоган нарече изборите достойни за демокрацията. "Народът предаде своето послание, своята воля и предупреждения към нас чрез урните", каза президентът на републиката.

 

Ердоган заяви, че той и неговата партия няма да пренебрегнат резултатите от вота. "Няма да пренебрегнем решението на нашия народ, няма да действаме против волята му и да я поставяме под въпрос", обясни президентът, като уточни, че ПСР и ръководената от него администрация ще поправят "допуснатите грешки" през следващите четири-пет години.

 

При парламентарни избори сега много вероятно опозицията да ги спечели

Според преброени 95,08 на сто от бюлетините основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) събира подкрепата на 37,47 на сто от гласоподавателите в страната, а управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) получава подкрепа от 35,67 на сто от избирателите, информира телевизия Си Ен Ен-Тюрк. Избирателната активност е била 73,95 процента.

 

През нощта кметът на мегаполиса Истанбул Екрем Имамоглу, който отново бе издигнат за кандидат за поста на кемалистката НРП, обяви победа на изборите. Имамоглу заяви, че води в местния вот с повече от един милион гласа при преброени 96 на сто от бюлетините.

 

Малко по-рано настоящият кмет на Анкара Мансур Яваш, който също отново бе кандидат за кмет на столицата от НРП, също обяви победата си. По последни данни (според 89,6 на сто от преброените гласове) Яваш получава подкрепата на 59,98 на сто пот избирателите, докато за кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Тургут Алтънок са гласували 31,9 на сто от гражданите.

 

На трето място остава прокюрдската Партия за единство и демокрация /ДЕМ/ с 5,81%. Ислямистката Партия на новото благоденствие остава на 4-та позиция с 5,18%. Партията на националистическото действие (ПНД) заема 5-ото място с 3,65%.

 

Гражданите се качиха на колите си през нощта, като натискаха клаксони и пускаха празнична музика. Огромен брой хора се струпаха в района на кметството на Анкара. Хората развяваха турски флагове и флагове на НРП, както и на основателя на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк. От късно вечерта до малките часове на денонощието цели семейства с малки деца и бебета обикаляха с колите си в Анкара, пееха и танцуваха, под съпровод на тъпани, видя кореспондентът на БТА в турската столица.

 

В Измир Джемил Тугай води след преброени 68% от гласовете срещу кандидата на ПСР с 48,23 срещу 37,06% Това означава, че кандидатите на опозиционния блок печелят Истанбул, столицата Анкара и Измир още на първи тур. Опозицията доминира в европейската част на Турция и крайбрежните егейски райони, докато Партията на справедливостта и развитието води в Анадола.

 

РНП очаква победа в провинциите Анталия, Адана, Адъяман, Афионкарахисар, Одрин, Хатай, Бурса и др. ПСР води в Аксарай, Байбурт, Бингьол, Байбурт, Газиантеп и др. Ръководителят на Висшата избирателна комисия (Централната избирателна комисия) на Турция Ахмет Йенер съобщи снощи, че денят е преминал в спокойна обстановка, но според турските медии в хода на гласуването са извършени 2 убийства. Има и около 12 ранени.

По данни на МВР охраната на изборите е била осигурена от около 600 000 представители на силовите ведомства и доброволци.

 

"Битката за Истанбул"

Държавният глава Реджеп Ердоган беше особено ангажиран в битката за Истанбул, където беше кмет през 90-те години на миналия век, преди да поеме ръководството на страната, в подкрепа на своя кандидат - бившия министър Мурат Курум. Целта му беше да си върне най-големия и най-богат град в страната от досегашния кмет от РНП Екрем Имамоглу, който му го отне през 2019 г., нанасяйки му най-голямото изборно поражение. Ердоган го представя като "кмет на непълно работно време", защото е погълнат от националните си амбиции да трупа точки за президентските избори през 2028 г.

 

В Турция на 31 март бяха избрани кметове на 30 водещи града, ръководители на общини и други местни власти. Според Централната избирателна комисия в тях имаха право да участват 61,4 милиона избиратели. 

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени