ЕС гони шпионстващи дипломати от руското Постоянно представителство в Брюксел

Изгонените руски представители са били заети с дейности, които не съответстват на професионалния им статус

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел
Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел Източник: EC

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи, че обявява за персона нон грата няколко дипломати от Постоянното представителство на Русия към европейските институции.

 

Той уточни, че ЕС предприема допълнителни стъпки в отговор на убийствата в Украйна, за които са отговорни Кремъл и руските войски. Незаконните и разрушителни действия срещу сигурността и интересите на ЕС и на държави от Общността, включително нарушенията на Виенската конвенция от 1961 г. за дипломатическите отношения, не може да останат без твърд отговор, заяви Борел.

 

По неговите думи изгонените руски представители са били заети с дейности, които не съответстват на професионалния им статус. Предвижда се днес руският постоянен представител в ЕС да бъде привикан за втори път от началото на войната в Украйна, за да бъде запознат с новите решения.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени