ЕС и САЩ работят за осигуряване на газ за Европа в случай на конфликт

В момента Европа е силно зависима от руския газ, САЩ преговарят с Катар за доставки на газ за Европа в случай, че Русия нападне Украйна

Джо Байдън, Еманюел Макрон, Урсула фон дер Лайен
Джо Байдън, Еманюел Макрон, Урсула фон дер Лайен Източник: White House

САЩ и ЕС работят заедно за осигуряване на непрекъснати, достатъчни и навременни доставки на природен газ за ЕС от различни източници по целия свят, за да се избегнат сътресения в доставките в случай на руско нахлуване в Украйна. Това се казва в съвместно изявление на президента на САЩ Джо Байдън и председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

 

САЩ вече са най-големият доставчик на втечнен природен газ за ЕС. Ние си сътрудничим с правителства и пазарни оператори за доставка на допълнителни обеми природен газ за Европа от различни източници по целия свят, се казва още в съобщението.

 

Втечненият газ може в краткосрочен план да подобри сигурността на доставките, като в същото време двете страни продължават прехода към нетни нулеви емисии. Призоваваме всички големи страни производителки на енергия да се присъединят към нас, за да гарантираме стабилността и доброто снабдяване на световните енергийни пазари, се казва в изявлението на Байдън и фон дер Лайен.

 

На 7 февруари се проведе Съвет по енергетика САЩ-ЕС. Преди дни стана ясно, че САЩ преговарят с Катар за доставки на газ за Европа в случай, че Русия нападне Украйна и бъдат нарушени руските доставки за континента. Въпросът ще бъде обсъден на 31 януари във Вашингтон на среща между емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал-Тани и президента Джо Байдън.

 

Източници от Европейската комисия съобщиха днес, че Брюксел активно работи и за осигуряване на доставки на природен газ от други държави, за да се избегне зависимостта от Русия. В момента Европа е силно зависима от руския газ. Според ЕК той представлява 40% от всички доставки на газ в ЕС. 38% от доставките идват от Норвегия, останалата част се състои от доставки на втечнен природен газ.

 

Според високопоставен служител от Европейската комисия, в момента се работи по набор от санкции срещу Русия и осигуряването на енергийна независимост на ЕС е част от тази подготовка.

Още от "Светът"

Зеленски приветства американския пакет от военна помощ, отправи молба за допълнителна противовъздушна отбрана

Зеленски заяви пред Блинкън, че Украйна се нуждае от две батареи за противовъздушна отбрана за североизточния град Харков, който е подложен на руски въздушни удари

Прочетете повече прочетете повече

Руската атака в Харковска област цели да открие нов фронт, който да отклони силите на Украйна преди пристигането на запа

Лошо изградените украински укрепления и трайния недостиг на боеприпаси позволиха на Русия да напредне в района от петък насам

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени