ЕС и САЩ ще обсъдят отново визовата реципрочност

През март Европейският парламент предаде ЕК на съд заради липсата на визова реципрочност със САЩ

Европейска комисия
Европейска комисия Източник: Zonanews

Представители на ЕС и САЩ ще обсъдят утре в Лисабон въпроси от областта на сигурността, сред които и визовата реципрочност, съобщи Европейската комисия. Говорител на ЕК отбеляза, че това ще бъде първата среща между зам.-председателя на комисията Маргаритис Схинас и еврокомирасите по вътрешните работи Илва Йохансон и по правосъдието Дидие Рейндерс с представители на новото правителство САЩ.

 

През март Европейският парламент предаде ЕК на съд заради липсата на визова реципрочност със САЩ, от която са засегнати гражданите на България, Румъния, Хърватия и Кипър. По данни на комисията от края на миналата година, за първи път се отчита спад на отказите за издаване на визи за САЩ за граждани на България и Румъния до под 10 на сто, при изискване отказите да бъдат под три на сто от подадените заявления.

 

При Кипър делът на отказите се задържа под три процента, а при Хърватия достига 4 на сто. ЕК обяснява отказа си да предложи временно връщане на визите за граждани на САЩ с продължаващите преговори с Вашингтон и с опасението си, че това би донесло повече вреди, отколкото ползи. По-рано ЕП прие две резолюции по този въпрос, а миналата година настоя ЕК да предложи връщане на визите за гражданите на САЩ. През 2016 г. изтече срокът, в който комисията трябваше поиска връщане на визите за срок от 12 месеца, защото САЩ продължават да налагат визи за граждани на четирите държави от ЕС.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени