ЕС набира 100 млрд. евро за отбранителната си индустрия, за да настигне военния капацитет на Русия

Ръководителят на вътрешния пазар на ЕС увери, че блокът ще постигне целта си да произведе за Украйна един милион артилерийски снаряда до пролетта

Снаряди, боеприпаси
Снаряди, боеприпаси Източник: EPA

Нова Европейска стратегия за отбранителна индустрия

Комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон предлага да  се създаде фонд от 100 милиарда евро за стимулиране на производството на отбранителната индустрия в ЕС, съобщи базираното в Брюксел електронно издание Euroactiv.bg.

 

Европейската комисия ще огласи на 27 февруари нова Европейска стратегия за отбранителна индустрия (EDIS) на блока, за да подсили производствения капацитет на континента за оръжия и боеприпаси, като същевременно стимулира трансграничното производство и сътрудничество.

 

Тиери Бретон
Тиери Бретон Източник: Commission européenne

"За да сме сигурни, че цялата индустрия работи все повече и повече заедно, трябва да имаме стимули", каза във вторник (9 януари) Бретон, който отговаря за отбранителната индустрия.

 

"Вярвам, че трябва да имаме огромен фонд за отбрана от 100 милиарда евро, за да помогнем и ускорим производството", заяви Бретон на събитие, организирано от либералната политическа група на Европейския парламент "Обнови Европа".

 

През последните месеци европейската отбранителна индустрия, държавите-членки на ЕС и други ключови заинтересовани страни изпратиха своите идеи и съвети за стратегията, като отговориха на въпросниците на Комисията.

 

Един милион артилерийски снаряда до пролетта

Ръководителят на вътрешния пазар на ЕС увери, че блокът ще постигне целта си да произведе за Украйна един милион артилерийски снаряда до пролетта, както обещаха страните-членки миналата година. Той подчерта, че е "абсолютно" възможно това да стане до март или април.

 

Въпреки предпазливостта, изразена от главния дипломат на ЕС Жозеп Борел и националните министри като германския министър на отбраната Борис Писториус, Бретон каза, че европейците "ще се придържат към нашия ангажимент до март или април".

 

"Но това не е достатъчно, защото трябва да се уверим, че нашата прогноза трябва да съвпада повече или по-малко с производството на Русия", подчерта еврокомисарят и добави, че е "убеден, че през следващите 18 месеца до две години ще бъдем наравно с Русия".

 

Жозеп Борел
Жозеп Борел Източник: EC

Такъв голям финансов пакет обаче не е наличен в настоящия бюджет на ЕС и най-вероятно ще се основава на подкрепата на частни възможности за финансиране, като например банки.

 

Лидерите на ЕС повториха на срещата си на върха през декември призива си за "засилена роля на Европейската инвестиционна банка в подкрепа на европейската сигурност и отбрана", въпреки че банката, която се управлява от финансовите министри на ЕС, досега не беше склонна да финансира отбраната.

 

Срещата на върха на 1 февруари

Бретон каза, че неговият екип ще финализира "визията на отбранителната индустрия за края на февруари", а преди това ще бъде обсъдена на следващата среща на върха, насрочена за 1 февруари.

 

Германският канцлер Олаф Шолц каза в понеделник (7 януари), че държавите-членки на ЕС на 1 февруари "ще посочат какъв конкретен принос ще направят в подкрепата на Украйна тази година".

 

Германският канцлер Олаф Шолц
Германският канцлер Олаф Шолц Източник: EPA

Дебатът между лидерите на ЕС вероятно ще увеличи натиска върху страни като Франция, Италия и Испания, които досега са дарили сравнително малко военни стоки на Украйна, според публично достъпна информация.

 

Според института Кил, който следи публично обещаната военна помощ за Украйна, Германия е била вторият най-голям донор миналата година след САЩ със 17,1 милиарда евро, следвана от Обединеното кралство с 6,6 милиарда евро и от скандинавските страни и  държавите от Източна Европа.

 

За сравнение, Франция досега е допринесла само с 0,54 милиарда евро публични обещания, Италия с 0,69 милиарда евро и Испания с 0,34 милиарда евро.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени