ЕС настоява за международно разследване на инцидента със самолета, отклонен от Беларус

Това се посочва в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел

Жозеп Борел
Жозеп Борел Източник: EC

Властите в Беларус предприеха неприемлива стъпка с отклоняването вчера на гражданския полет, в който пътуваше независимият беларуски журналист Роман Протасевич. Това се посочва в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Необходимо е международно разследване да установи нарушенията на международните правила на въздухоплаването, допълва той. Борел отбелязва, че тази вечер Европейският съвет ще обсъди случая, както и че ще бъдат оценени последиците, включително възможността за налагане на санкции срещу отговорните за допускането на този случай.

 

По неговите думи самолетът принадлежи на държава от ЕС и е извършвал полет между две от столиците в ЕС. Борел уточнява, че действията на Минск - отклоняване на граждански полет с помощта на военен самолет - са създали заплаха за пътниците и екипажа. Призоваваме за незабавното освобождаване на Протасевич, заявява той. Борел посочва, че недопускането на журналиста обратно на борда на самолета за продължаване на полета до Вилнюс е пореден откровен опит за заглушаване на беларуската опозиция.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени