ЕС не изключва руски удар по европейски спътници в околоземна орбита

В околоземна орбита днес работят около 5500 спътника, от които десетина процента са собственост на военните, а част от останалите са с двойна употреба

Спътници на околоземна орбита
Спътници на околоземна орбита Източник: Pixabay

 Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел предупреди днес, че не е изключено да бъде нанесен удар по европейските спътници в околоземна орбита. Борел говори пред участниците в събитие, посветено на европейските космически дейности.

 

Той отбеляза, че три месеца преди началото на войната в Украйна руските въздушно-космически сили са изпробвали противоспътниково оръжие. Това беше безотговорна постъпка, която създаде не само отпадъци, а показа, че Русия е готова да застраши всеки спътник, поясни Борел.

 

Европейската комисия и НАТО работят заедно за защита на критичната инфраструктура, все още не знаем каква част от тези съоръжения зависят от спътниково управление, добави той. По неговите думи в околоземна орбита днес работят около 5500 спътника, от които десетина процента са собственост на военните, а част от останалите са с двойна употреба.

 

Без сигурност в космоса няма сигурност на земята, миналата година правителствата по света отделиха около 100 милиарда евро за космически разработки, посочи Борел. Космосът ще се превърне в бойно поле, в място на надпревара и сблъсъци, допълни той.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени