ЕС осъди действията на руските власти срещу журналисти

Съюзът призовава руските власти да променят решенията си и да спрат с "репресиите срещу гражданското общество и независимите медии"

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел
Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел Източник: EC

ЕС осъди категорично действията на руските власти срещу независимите медии и организации на гражданското общество, предаде ДПА. "Фактът, че дисидент, опозиция, критични гласове и независими институции са все по-заглушавани е особено обезпокояващ преди изборите за Държавна Дума през септември", заяви говорител на дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел.

 

Съюзът призовава руските власти да променят решенията си и да спрат с "репресиите срещу гражданското общество и независимите медии". В изявлението на говорителя на Борел по-специално се споменава решението на руските власти да категоризират мозъчния тръст Институт за право и обществена политика и няколко журналисти като чужди агенти и да обявяват медията "Проджект Медиа" за нежелана организация. Споменава се и случаят на групата за защита на гражданските права Команда 29, която според ЕС, е преустановила работата си в резултат на натиск и необосновани обвинения.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени