ЕС планира да лиши Унгария от право на глас след ветото на Орбан върху помощта за Украйна

Наказанието е описано в член 7 от Договора за Европейския съюз

Виктор Орбан
Виктор Орбан Източник: Soupstock

Унгарският премиер Виктор Орбан торпилира план за отпускане на 50 млрд. евро на Украйна, ставайки единственият от лидерите на 27-те страни от ЕС, който се противопостави на по-нататъшната подкрепа за Киев.

 

Останалите 26 лидери сега са решени да преминат от придумване към заплахи, за да да покажат (по думите на един европейски служител) на Орбан какви ще са за Унгария загубите от една изолация, която Унгария може да си самоналожи заради подобно поведение на нейния премиер.

 

Решения от такъв мащаб се вземат единодушно от страните от ЕС. Някои сега обмислят възможността да използват наказанието, описано в член 7 от Договора за Европейския съюз, пише Financial Times. Този член описва механизма за отстояване на ценностите на ЕС, включително върховенството на закона. Правата на държава-членка на ЕС, която не следва тези ценности, включително правото на глас по общи въпроси, могат да бъдат суспендирани.

 

По-рано ЕС наказа Унгария за ограничаване на независимостта на съдебната система, като блокира отпускането на около 30 млрд. евро от общия бюджет. Преди срещата на върха миналата седмица Европейската комисия реши да прехвърли над 10 млрд. Неочаквано, Орбан не попречи на официалното начало на преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС, срещу което се изказваше особено силно, но блокира трансфера на 50 млрд. евро, предназначени да покрият значителна част от бюджетните и икономическите нужди на Киев през 2024-2027 година.

 

Никой не иска да предава останалите 20 млрд. евро на Унгария при липсата на необходимата реформа на съдебната система, затова се повдига въпросът за лишаването й от правото да гласува заради неспазване на нормите и ценностите на ЕС. Подобен ход може да бъде блокиран от друга държава.

 

Но Полша, която често се съюзява с Унгария през последните осем години на управление на консервативната партия "Право и справедливост" (и която също е била обект на критики от ЕС за ограничаване на правата на съдиите), току-що претърпя смяна на властта. Затова Будапеща вече не може да разчита на Варшава.

 

Засега обаче лидерите на ЕС се въздържат да използват най-мощното оръжие срещу колегата си в съюза, отбелязва FT. Друг високопоставен служител на ЕС обаче заяви пред вестника:

"Унгария може да създаде повече проблеми, може да ни принуди да използваме някои други инструменти. Но в крайна сметка Унгария няма да може да ни попречи да дадем пари на Украйна".

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени