ЕС преговаря за удвояване на доставките на ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех"

Европейският съюз преговаря с компаниите "Пфайзер" и "Бионтех" относно удвояване на доставките на тяхната ваксина срещу Covid-19 за региона. Новият договор ще включва още 100 милиона дози и възможност за получаване на още 200 милиона, ако е необходимо

ЕС преговаря за удвояване на доставките на Covid ваксината на Pfizer и BioNTech
ЕС преговаря за удвояване на доставките на Covid ваксината на Pfizer и BioNTech Източник: pixabay.com

Това съобщава агенция Блумбърг, цитирайки свои източници, запознати с водените разговори. 

Опитът да се осигури по-голямо количество от ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех" идва по-малко от седмица, след като 27-членният блок повиши първоначалната си поръчка от 200 милиона дози до 300 милиона. Ако опцията в новото споразумение бъде приложена, това ще увеличи общия брой на дозите до 600 милиона, което би било достатъчно за ваксиниране на две трети от населението на ЕС на базата на режима на двуразова ваксинация.

Междувременно стана ясно, че германският канцлер Ангела Меркел е била жестоко критикувана, след като вчера беше разкрито, че тя лично се е намесила, за да блокира наддаване от страна на европейски здравни министри, които искаха да осигурят по-големи поръчки на коронавирусна ваксина през лятото за страните от Европейския съюз. Граждани на единния блока вече са ядосани, тъй като изглежда, че ЕС не успя да поръча достатъчно дози от ваксината на"Пфайзер" и "Бионтех", която беше разработена в Германия и се произвежда в Белгия.

Правителствата в ЕС също така са изправени пред нарастващи въпроси относно бавния темп на имунизацията срещу коронавирус, тъй като ваксините на други производители на лекарства, като AstraZeneca Plc, няма да бъдат достъпни поне още няколко седмици.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени