ЕС се споразумя за обща покупка на боеприпаси за Киев за 1 млрд. евро, съобщи Урсула фон дер Лайен

Схемата за съвместни поръчки е част от по-широк план на ЕС за изпращане на един милион артилерийски снаряди и ракети на Украйна през следващите 12 месеца

Украински военни, украински артилеристи
Украински военни, украински артилеристи

Европейският съюз (ЕС) договори схема за съвместно закупуване на артилерийски снаряди и ракети за Украйна на стойност един милиард евро.

Това съобщи в Twitter председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен.

 

 

Преговорите за това колко договора за производство на боеприпаси трябва да останат в Европа се водят от седмици, за голямо огорчение на Киев, който спешно се нуждае от боеприпаси за планираната контраофанзива, припомня BBC. Подробности за споразумението все още не са оповестени.

 

Схемата за съвместни поръчки е част от по-широк план на ЕС за изпращане на един милион артилерийски снаряди и ракети на Украйна през следващите 12 месеца. Министрите на външните работи на ЕС одобриха цялостния план през март, но схемата за снабдяване е в застой, тъй като правителствата спорят за условията на договорите.

 

Страните от ЕС се споразумяха в схемата да бъдат включени само компании от ЕС и Норвегия, която има тесни икономически връзки с ЕС. Франция обаче настояваше самото производство на боеприпаси да остане в Европа.

 

Тази позиция не устройваше други членове на ЕС, включително източните и балтийските страни, Германия и Нидерландия, които внасят някои необходими компоненти от трети страни, така че техните компании няма да могат да се възползват от договора.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени