ЕС въведе 13-ия пакет от санкции срещу Русия

Към санкционните списъци на ЕС се добавят основно лица, свързани с доставката на севернокорейски ракети за руската армия, както и 27 фирми

ЕС-санкции срещу Русия
ЕС-санкции срещу Русия Източник: Zonanews

 ЕС въведе в петък в сила 13-ия си пакет от санкции срещу Русия заради войната в Украйна. Ограниченията предвиждат включването в санкционните списъци на още 106 лица и 88 организации и компании, както и засилване на контрола върху износа на някои стоки, основно с гражданска и военна употреба.


"Днес ние допълнително затягаме ограничителните мерки срещу руския военен и отбранителен сектор, насочени към други субекти в трети страни, които доставят оборудване, както и към отговорните за незаконното депортиране и военното превъзпитание на украински деца", заяви първият дипломат на ЕС Жозеп Борел.


"Оставаме единни в решимостта си да разбием военната машина на Русия и да помогнем на Украйна да спечели законната си битка за самоотбрана и да възстанови своята независимост, териториална цялост и суверенитет", добавя той, след като в понеделник Унгария вдигна ветото, което беше наложила на санкционния пакет.

 

Персонални санкции

Към санкционните списъци на ЕС се добавят основно лица, свързани с доставката на севернокорейски ракети за руската армия, както и членове на съдебната система, местни политици и хора, отговорни за незаконното депортиране и военното превъзпитание на украински деца. Сред тях е и министърът на отбраната на Северна Корея.


Добавени са и 27 фирми от Китай, Индия, Сърбия, Казахстан, Тайланд, Турция и Шри Ланка. Срещу тях ще се прилагат по-строги експортни проверки по договори за стоки и технологии с двойна употреба или интересни за руската армия. С тях в ограничителния списък за пътуване в ЕС и замразяването на активи в европейски банки вече има повече от две хиляди физически и юридически лица.


Търговски забрани

Разширява се списъкът с артикули, които биха могли да допринесат за технологичното подобряване на сектора на отбраната и сигурността на Русия чрез добавяне на компоненти за разработването и производството на безпилотни летателни апарати, както и се въвеждат допълнителни ограничения за износа на електрически трансформатори за Русия. Унгарският външен министър Петер Сиярто съобщи в понеделник, че ЕС вече работи по 14 пакет от санкции, след като Украйна и множество организации поискаха Москва да бъде наказана за убийството на опозиционния руски лидер Алексей Навални, който почина преди седмица в затворническия лагер, където излежаваше 30-годишна присъда.

Още от "Светът"

Фон дер Лайен обвини германската крайна десница в "пропаганда за Путин" и "шпионаж в полза на Русия"

Председателката на ЕК изключи каквото и да било сътрудничество по европейски въпроси с групата, към която принадлежи АзГ - "Идентичност и демокрация", в която влиза и френската партия "Национален сбор"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени