ЕС замрази авоарите на Владимир Путин и Сергей Лавров

Съюзниците на НАТО задействаха своите отбранителни планове

Владимир Путин и Сергей Лавров
Владимир Путин и Сергей Лавров Източник: Дмитрий Азаров/Коммерсантъ
Приключи Съветът на външните министри на ЕС. На него всички участници единодушно се договориха за замразяване на авоарите на Владимир Путин и руския външен министър Сергей Лавров. Лидерите на страните от НАТО решиха да продължат да подсилват източния фланг на Алианса и да се подготвят да реагират в извънредни ситуации, а Съветът на Европа замрази членството на Русия в организацията.
 
В съответствие с Устава на Съвета на Европа, Комитетът на министрите реши днес да спре правата на представителство на Руската федерация в Комитета и в Парламентарната асамблея с незабавно действие заради въоръженото нападение на Русия срещу Украйна, се посочва в съобщението.
 
Приетото днес решение означава, че Руската федерация остава член на Съвета на Европа и страна по съответните му конвенции, включително Европейската конвенция за правата на човека. Съдията, избран в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) по отношение на Руската федерация, също остава член на Съда. Жалбите, подадени срещу Русия, ще се разглеждат и решават от ЕСПЧ. 
 
Съюзниците на НАТО задействаха своите отбранителни планове. "В резултат на това ние разполагаме елементи от силите за отговор на НАТО по суша, море и въздух, за да засилим нашите позиции и възможности за незабавна реакция. Съединените щати, Канада и европейските страни разположиха хиляди допълнителни войници в източната част на Алианса. Ние разполагаме с повече от сто бойни самолета в различни точки и над 120 бойни кораба в Средиземно море. Нека бъде пределно ясно: ние сме готови да защитим всеки от нашите съюзници и всеки сантиметър от територията на НАТО", каза Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.
 
Очаква се санкциите да влязат в сила в следващите часове.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени