ЕС заплашва да блокира износа на ваксини на "АстраЗенека"

Урсула фон дер Лайен посъветва европейците да не прибързват с планирането на летните си почивки

Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен Източник: Twitter

Компанията "АстраЗенека" е доставила само 30% от договореното количество ваксини срещу COVID-19 за ЕС през първото тримесечие на 2021 г. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от международни информационни агенции. Тя открито заплаши компанията производител със забрана за износ на медикамента в държави извън Съюза. "Това е сигнал за "АстраЗенека" - изпълнявайте договора си с ЕС, преди да започнете да доставяте в други страни", предупреди фон дер Лайен.

 

Същевременно тя посъветва европейците да не прибързват с планирането на летните си почивки. "Все още сме в много трудна ситуация, където по-агресивните варианти на коронавируса се разпространяват много бързо и в някои страни от ЕС започва третата вълна от пандемията", напомни тя. Според нея е важно населението на ЕС да се ваксинира по-активно. Фон дер Лайен напомни и че се подготвят сертификати за ваксинация за лятото.

Още от "Светът"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени