ЕС заведе дело срещу AstraZeneca за неспазване на договора за ваксините

Смятаме, че всякакъв съдебен спор е без основание и приветстваме тази възможност да разрешим този спор възможно най-скоро, се казва в изявление на компанията

АстраЗенека
АстраЗенека Източник: Zonanews

Европейският съюз заведе съдебно дело срещу шведско-британската фармацевтична компания AstraZeneca, изтъквайки като причина на неспазването на договора за доставка на ваксини в страните от ЕС. Това обявиха от Европейската комисия, цитирани от АФП. "Причината наистина е, че условията на договора или някои условия на договора не бяха спазени и компанията не беше в състояние да излезе с надеждна стратегия за осигуряване на навременна доставка на дози", отбеляза говорителят на ЕК Стефан Де Киерсмакер.

 

По-рано дипломатически източник, цитиран от медиите, уточни, че тази стъпка е тясно свързана с намерението на ЕС да гарантира, че всички предвидени доставки ще се осъществят през второто тримесечие на тази година. "Държавите от ЕС трябва да решат дали да участват. Става въпрос за изпълнението на доставките до края на второто тримесечие", каза източникът. По-късно от AstraZeneca отговориха, че съдебните действия на ЕС били "безоснователни". "Смятаме, че всякакъв съдебен спор е без основание и приветстваме тази възможност да разрешим този спор възможно най-скоро", се казва в изявление на компанията.

 

През март председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази разочарование от AstraZeneca по време на пресконференция, като подчерта, че "AstraZeneca за съжаление не произведе и не достави достатъчно ваксини. А това е болезнено, разбира се, намали скоростта на ваксинационната кампания". Коментарите бяха направени само месеци след като фирмата за първи път обяви, че няма да може да достави всичките 300 млн. дози, които първоначално обеща да достави на Общността през първото тримесечие на годината в съответствие с договорните си задължения.

 

Тя се оправда с технически усложнения в белгийския си завод, като риториката накара ЕС да призове фирмата да доставя по-активно ваксините, произведени в заводите, базирани във Великобритания, нещо, което AstraZeneca отхвърли, наричайки договора с Обединеното кралство "отделен". Фон дер Лайен заяви, че Общността очаква 70 млн. дози от фармацевтичната компания през второто тримесечие, намаление от очакваните първоначално 180 млн.

Още от "Светът"

Британският външен министър Рааб: Троловете на Путин атакуват националните ни издания

Изследване, финансирано от британското външно министерство показа, че проруските тролове публикуват провокационни заявления в онлайн изданията на такива вестници като Times, Daily Mail, Sun и Daily Express

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени