Естония бойкотира заседанията на ЕС, на които домакин е Унгария

Страната няма да изпраща министри на срещите, на които Будапеща е домакин по време на ротационното си председателство

Виктор Орбан
Виктор Орбан Източник: EPA

Естония заяви, че няма да участва в заседанията на Европейския съюз, на които домакин е ротационният председател на Съвета на Европейския съюз Унгария, предаде ДПА, цитирана от БТА. Това означава, че Естония няма да изпраща министри на срещите, на които Унгария е домакин по време на ротационното си председателство.

 

"Унгария злоупотреби с ролята си на председател на ЕС с действията си, които сериозно подкопаха доверието" в нея, каза вчера говорител на естонското правителство по естонското радио.

 

Унгария понастоящем е ротационен председател на Съвета на Европейския съюз. Това означава, че в периода на шестте си месеца на председателство Будапеща е домакин на серия от неформални срещи.

 

Унгарският премиер Виктор Орбан бе разкритикуван от някои държави от ЕС за това, че посети Русия и Китай, след като страната му пое ротационното председателство.

 

Швеция и Литва бяха първите страни, които заявиха, че няма да изпращат министри на срещите в Унгария. Латвия каза, че ще преценява дали да изпраща министри съобразно конкретния случай. Говорителят на естонското правителство поясни, че страната му ще продължи да участва в официалните заседания в Брюксел.

Още от "Светът"

Путин подписа указ за увеличаване числеността на руската армия до почти 2,4 милиона души

На правителството е възложено да предостави на Министерството на отбраната на Руската федерация бюджетни средства от федералния бюджет, необходими за изпълнението на този указ

Прочетете повече прочетете повече

Ранените цивилни в украинския град Харков при руска бомбардировка нараснаха на 30

Харков, вторият по големина град в Украйна, е разположен близо до руската граница и постоянно е подложен на атаки от руски бомби, ракети и безпилотни летателни апарати

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата в Палермо поиска 6 г. затвор за Матео Салвини

Салвини е обвинен в отвличане поради забраната, наложена от него като вътрешен министър на 147 мигранти, намиращи се на борда на испанския кораб "Open Arms", да слязат на остров Лампедуза през август 2019 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени