Естонският премиер призова НАТО да се готви за война с Русия до три години

Преди това германският министър на отбраната Борис Писториус говори за заплаха от Русия. Според него страните от ЕС "имат пет до осем години", за да увеличат производството на оръжие

Естонската премиерка Кая Калас
Естонската премиерка Кая Калас Източник: Scanpix

 Страните от НАТО имат от три до пет години, за да се подготвят за потенциален военен конфликт с Русия, заяви естонският премиер Кая Калас. "По оценки на нашето разузнаване ще са ни необходими от три до пет години и това зависи много от запазването на единството ни и позицията ни за Украйна", каза Калас пред The Times.

 

Тя се позова на доклад на естонската служба за външно разузнаване, в който се казва, че Русия разглежда балтийските държави като "най-уязвимата част" от Алианса и може да предприеме враждебни действия срещу тях. "От гледна точка на балтийските държави Русия все още има достатъчно сили, за да упражни реален военен натиск в нашия регион", каза Калас.

 

Русия, НАТО, ЕС
Русия, НАТО, ЕС Източник: Depositphotos
Русия, НАТО, ЕС
Русия, НАТО, ЕС Източник: Depositphotos


В тази връзка тя призова НАТО да приеме стратегия в стила на студената война за "сдържане" на Русия. Сред възможните проблеми, с които Северноатлантическият алианс може да се сблъска в това отношение, премиерът на Естония посочи недостига на оръжие и трудността за бързо разполагане на голям брой войски на фронтовата линия.

 

Калас също така поиска западните страни да удвоят военната си помощ за Украйна, за да нанесат решителен удар на Русия, което ще парира териториалните й амбиции. "Народът на Естония подкрепя Украйна до победата. Това е много важно за всички нас", подчерта Калас.

 

Преди това германският министър на отбраната Борис Писториус говори за заплаха от Русия. Според него страните от ЕС "имат пет до осем години", за да увеличат производството на оръжие. Той също така призова заплахите на Москва срещу балтийските държави, Грузия и Молдова да бъдат взети "сериозно". "Това не е просто дрънкане на оръжия", каза Писториус.

 

Германският министър на отбраната Борис Писториус
Германският министър на отбраната Борис Писториус Източник: EPA

На свой ред Германският съвет по външни работи (DGAP) предупреди през ноември, че страните от НАТО имат 6-10 години, за да се подготвят за потенциална война с Русия. Толкова време ще отнеме на Русия да възстанови военния си потенциал след края на интензивните военни действия в Украйна, твърдят експерти.

 

Също така германското министерство на отбраната започна да се подготвя за сценарий, при който Русия може да атакува източния фланг на НАТО през лятото на 2025 г., пише "Билд", позовавайки се на секретен документ.

 

Според изчисленията на Бундесвера Русия може да започне нова вълна на мобилизация и да привлече още 200 хиляди души в армията. След това ще изпрати войски към Сувалкския коридор, който свързва балтийските държави с останалата част от НАТО. 

 

До края на 2024 г. Москва може да тръгне на военна провокация в този регион, а до лятото на 2025 г. ще се развият условия за военен сблъсък между Русия и страните от Северноатлантическия алианс, според германското министерство на отбраната.

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Законът за "чуждестранните агенти" в Грузия доведе до сблъсъци между протестиращите и полицията

Лидерът на основната опозиционна в Грузия Леван Хабеишвили бе набит при вчерашен протест срещу законопроекта за чуждестранните агенти в столицата Тбилиси

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени