Естонското разузнаване: Русия води информационно-психологическа война със Запада

Русия създава нови дивизии, модернизира и разгръща ракетни въоръжения в западно направление, твърди още естонската служба за външно разузнаване

Мик Маран, директор на Естонската служба за външно разузнаване
Мик Маран, директор на Естонската служба за външно разузнаване Източник: Valisluureamet

Службата за външно разузнаване на Естония твърди в своя годишен доклад за 2021 г., че руските специални служби използват различни методи на кибератаки срещу Естония и нейните съюзници. В документа се уточнява, че успоредно с класическото разузнаване, руските специални служби използват активно киберпространството за въздействие, за да внесат разделение в западните общества, в отношенията между държавите и НАТО. Все повече се увеличава злоупотребата на киберпространстото за разширяване на влиянието, твърдят от Valisluureamet (както се нарича на естонски тази служба). В доклада има специален раздел, който разглежда психологическите операции, извършвани от руското военно разузнаване ГРУ, както и други руски тайни служби. "Русия разглежда психологическата война като част от цялостната информационна конфронтация с врага (основно западните държави). И трите руски секретни служби - ФСБ, СВР и ГРУ - са ангажирани в тайни операции за влияние, всяка от които обаче е с различен фокус", пише в доклада.

Годишният доклад на Службата за външно разузнаване на Естония
Годишният доклад на Службата за външно разузнаване на Естония

Естонското разузнаване описва много подробно как се случва това:
"Според руските военна доктрина, психологическата война е един от трите основни компонента на "информационната конфронтация". Другите две са информационно-техническото влияние върху чужди държави (това се прави основно чрез кибератаки), както и изключването на възможността да се повлияе върху руската политика и информационно пространство чрез противникови информационни операции. Основната задача на психологическата война, която водят руските служби е постигането на способности за информационно-психологическо влияние върху аудиторията в чужбина, с цел тя да промени своите възгледи и поведение така, че тази промяна да е полезна за руските национални интереси, вкл. дотам, че да се достигнат целите на руските въоръжени сили". 

 

Частта от доклада, която описва психологическата война, която води ГРУ
Частта от доклада, която описва психологическата война, която води ГРУ

Службата за външно разузнаване на Естония смята, че в бъдеще руските служби най-вероятно ще използват технологиите за фалшива информация. Особено сериозна опасност ще възникне, когато развитието на технологиите достигне такова ниво, че ще може да създават убедителни и неразпознаваеми от човешкото око дийпфейк. В такъв случай за обществото ще бъде трудно да различи истинската информация от невярната. Русия създава нови дивизии, модернизира и разгръща ракетни въоръжения в западно направление, твърди още естонската служба за външно разузнаване. Споменава се Калининградска област, където през 2019 г. е създаден нов танков полк, а миналата година – нова мотострелкова дивизия, която е шестата поред за седем години, създадени от Русия в западно направление. Успоредно с това по крайбрежието на Финския залив се разполагат ракетни системи за брегова защита "Бал" с обсег на действие 120 км, се съобщава в доклада.

 

Русия се старае да не допусне разполагане на американско ракетно въоръжение в Европа и свързания с него баланс на силите. Руското ръководство продължава да бъде загрижено за инфраструктурата на американската система за противоракетна отбрана Aegis Ashore в Европа, тъй като, според Русия, противоракетната отбрана ще ѝ попречи да заплашва НАТО с ядрен удар. Ръководителят на службата Микк Маран подчертава, че въпреки разпространението на коронавируса, въоръжените сили на Русия продължават ученията в обичаен режим. Те може да представляват военна заплаха за страната и НАТО. Според него, в отговор на ученията на западните държави Русия ще отработва военни действия срещу НАТО, като подчерта, че те ще се провеждат в непосредствена близост до границите на Естония. Очаква се кулминацията да настъпи в края на лятото, когато Русия ще съсредоточи десетки хиляди военнослужещи към границата с Естония и ще зачестят полетите на военната авиация. 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени