Евгений Пригожин загина при самолетна катастрофа (ВИДЕО)

Всички на борда са загинали

Евгений Пригожин
Евгений Пригожин Източник: ТАСС

Руската федерална агенция за въздушен транспорт започна разследване на катастрофата на частен самолет "Ембраер" станала в Тверска област в сряда, предава ТАСС. Сред пътниците е бил основателят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, се посочва в изявление на Федералната агенция за въздушен транспорт.

 

"Започнато е разследване на катастрофата на самолет "Ембраер", станала тази нощ в Тверска област. Според списъка на пътниците сред тях е името и фамилията на Евгений Пригожин", отбелязват от ведомството. Всички на борда са загинали, посочват пред ТАСС от пресслужбата на руското министерство на извънредните ситуации.

 

"Самолетът "Embraer Legacy" е изпълнявал полет от летище Шереметиево (Москва, бел. ред.) за Санкт Петербург. На борда е имало трима пилоти и седем пътници. Всички са загинали". Инцидентът е станал близо до село Куженкино. От службите за спешна помощ съобщиха, че са открили телата на четирима души. Самолетът е изгорял при удара в земята. Летял е по-малко от половин час след излитането си от Москва.

Видео от горящия самолет разпространиха руски пропагандистки Telegram канали. 

По-рано днес каналът "Сива зона" в Телеграм, свързан с "Вагнер", обяви, че самолетът е бил свален от руската противовъздушна отбрана в Тверска област. Освен като лидер на наемническата групировка, Пригожин беше известен с близките си връзки с руския диктатор Владимир Путин.

 

В края на юни обаче бизнесменът вдигна въоръжен бунт срещу руското военно командване, заради което Путин се отрече от него. Бунтът приключи с нареждане "Вагнер" да се оттеглят, след което наемниците се изтеглиха от Украйна и Русия и се прехвърлиха в Беларус. Пригожин получи убежище там, както и гаранции, че срещу него няма да има съдебно преследване за метеж, в резултат на сделка, договорена с Путин и беларуския президент Александър Лукашенко.

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени