Евродепутатът Емил Радев: Постигнахме политическо споразумение за приемане на регламента за системата e-CODEX

Реформата ще улесни трансграничното съдебно сътрудничество по граждански и наказателни дела, категоричен бе Емил Радев

Емил Радев
Емил Радев Източник: ПП ГЕРБ

"Тристранните преговори относно еврорегламента за системата e-CODEX завършиха с политическо споразумение, което дава възможност за гласуването на предложената законодателна реформа. Съгласието, което постигнахме в изключително кратки срокове – само за месец, е ясен знак за всеобщата воля час по-скоро да създадем добра среда за ефективно електронно съдебно сътрудничество". Така евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев коментира завършилия преговорен процес относно компютъризираната система за комуникация в трансгранични граждански и наказателни производства (e-CODEX).

 

Емил Радев с колеги
Емил Радев с колеги Източник: ПП ГЕРБ

В сряда вечерта преговарящите от комисиите по правни въпроси (JURI) и по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в Европейския парламент постигнаха  споразумение със Словенското председателство по регламента, свързан тясно с цифровизацията на правосъдните системи в ЕС. Българският евродепутат Емил Радев е докладчик по досието в ЕП заедно с португалския си колега Нуно Мело и участва активно в тристранните преговори между Европейския парламент, Комисията и Съвета.


"Настояхме за допълнителни гаранции относно спазването на основните права и правилата за защита на данните, както и за независимостта на съдебната система при управлението на e-CODEX. Успяхме да включим и член, който дава възможност за сключването на работни споразумения с международни организации, така че и те да могат да участват като заинтересовани страни", обясни Емил Радев.

 

По думите му системата e-CODEX дава решение на необходимостта от оперативно съвместима, сигурна и децентрализирана комуникационна мрежа за електронен обмен на данни между националните информационни системи в съдебната сфера. "Така ще съкратим сроковете при трансграничните съдебни производства и ще подобрим достъпа до правосъдие на гражданите и бизнеса. Реформата ще улесни трансграничното съдебно сътрудничество по граждански и наказателни дела", категоричен бе Емил Радев.


Системата e-CODEX в момента се управлява от консорциум от държави-членки и организации, но до края  2023 г. управлението й ще бъде поверено на Агенцията на ЕС за широкомащабни информационни системи (eu-LISA) със седалище в Талин, Естония.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени