Евродепутатът Емил Радев призова за стриктно прилагане на регулаторните мерки срещу злоупотребите чрез системи с изкуствен интелект

Повод за коментара му на заседание на Комисията по петиции в Европейския парламент станаха две испански петиции

Емил Радев
Емил Радев Източник: Пресцентър ПП ГЕРБ

За по-строг надзор и ефективно прилагане на регулаторните мерки призова евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев в отговор на нарастващите злоупотреби чрез използването на системи с изкуствен интелект. Повод за коментара му на заседание на Комисията по петиции в Европейския парламент станаха две испански петиции, които повдигат тревожни въпроси за порнографско съдържание, генерирано от изкуствен интелект.


Първият от сигналите се отнася до опасната тенденция чрез новите технологии да се създават и разпространяват порнографски изображения, които макар и да не включват реални лица, се използват за престъпни цели. Втората петиция дава конкретен пример за появата на генерирани от изкуствен интелект голи снимки на повече от 30 непълнолетни лица на възраст между 12 и 17 години от Алмендралехо, Испания. Случаят е от септември 2023 г., а за изображенията са използвани приложения, които са широко достъпни за потребителите.


В позиция, изказана на заседанието, Емил Радев заяви, че не бива да се допуска този технологичен напредък да заобикаля правните системи на ЕС и да минира законовите рамки и обществените норми. Евродепутатът предупреди, че ако искаме безопасна цифрова среда, в която иновациите да служат за развитие и защита на обществото, а не да подкопават основните права, политическият подход трябва да е не само реактивен, но и превантивен.

 

Отчитайки ролята на законодателния акт за изкуствения интелект и закона за цифровите услуги за установяването на контрол и прозрачност, Емил Радев изтъкна необходимостта европейските регулаторни мерки да бъдат по-стабилни и адаптивни. "За целта трябва да се подобряват както законите, така и надзора и правоприлагането. Нека направим така, че държавите членки стриктно да прилагат законодателството срещу злоупотребите с изкуствен интелект", апелира евродепутатът, настоявайки за по-смели действия от страна на всички органи – законодателни, регулаторни, изпълнителни, и за особено внимание върху защитата на непълнолетните и техните права онлайн.


Евродепутите оставиха двете петиции отворени, а от Европейската комисия информираха, че вече текат междуинституционални преговори по предложението от февруари тази година за изменение на директивата за борба срещу сексуалното насилие и сексуалната експлоатация на деца. Новите мерки предвиждат допълнително изискване към доставчиците на услуги да следят за такъв тип съдържание, включително и за материали, създадени от изкуствен интелект. Комисията има готовност да издаде насоки за прилагането на първия по рода си в света законодателен акт за изкуствения интелект шест месеца след неговото влизане в сила.

 

В рамките на дискусията бе отчетено, че актът съдържа изисквания за прозрачност, съгласно които потребителите да бъдат информирани, ако дадено съдържание е  генерираното от изкуствен интелект, така че да не се допускат манипулации и злоупотреби. От ЕК напомниха, че в законодателството за цифровите услуги, влязло в сила през ноември 2022 г., също има норми, които ограничават онлайн разпространението на фалшиви новини и вредно съдържание.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени