Евродепутатите от ГЕРБ/СДС: Осъждаме военната агресия на режима в Кремъл, настояваме България да участва в реализиране на общия политическия отговор на ЕС и НАТО

Нека да припомним, че същият режим застана категорично на антибългарска страна по отношение на спора с РСМ, припомнят евродепутатите

Евродепутатите от ГЕРБ-СДС
Евродепутатите от ГЕРБ-СДС Източник: ПП ГЕРБ

ДЕКЛАРАЦИЯ

на членовете на Европейския парламент от ЕНП - ГЕРБ/СДС

 

Ние, евродепутатите от ГЕРБ/СДС категорично осъждаме поредната военна агресия на Руската федерация срещу Украйна. Това е война не само срещу тази независима и асоциирана с Европейския съюз държава, но и срещу международния правов ред.

 

Решението на режима в Кремъл да признае за независими "народни републики" две украински области, взето въпреки многократните предупреждения на ЕС, САЩ и Великобритания за правната  недопустимост на такова действие, е доказателство и за провала на опитите за преговори и "тиха дипломация".

 

Затова и ние, българските евродепутати от ГЕРБ/СДС,  призоваваме президента Румен Радев и българското правителство да участват активно в реализиране на общия политическия отговор на ЕС и НАТО срещу антихуманните и антидемократични действия на режима на Владимир Путин. Нека да припомним, че същият режим не само манипулира историята по отношение на Украйна, но и застана категорично на антибългарска страна по отношение на спора с Република Северна Македония. Този режим отказа и да върне заграбените по време на окупацията български архиви. По този начин те искат да ни лишат от нашата национална памет!

 

Призоваваме в знак на солидарност да бъдат сведени до минимум отношенията ни с Руската федерация, включително политическите, икономическите, културните, образователните и др. връзки,  докато Русия продължава да окупира украинска територия.

 

Да спрем агресора! Да бъдем достойна България!

 

Андрей Ковачев

Андрей Новаков

Ева Майдел

Асим Адемов

Емил Радев

Александър Йорданов.

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени