Еврокомисарят Никола Шмит предупреди за опасност от енергийната бедност в Европа

Скокът на цените на енергията застрашава над 2,7 милиона бедни европейски трудещи се

Никола Шмит
Никола Шмит Източник: Zonanews
Европейският комисар за работните места и социалните права Никола Шмит предупреди за опасност от разрастване на енергийната бедност в Европа заради покачването на цените. Шмит заяви, че милиони хора вече страдат от енергийна бедност в Евросъюза, а броят им може да продължи да нараства, пише Агенция "Монитор".
 
Европейската комисия може да помогне на страните от ЕС да ограничат ефекта от сегашните високи цени на енергията за обществото, но преди всичко националните правителства са тези, които трябва да предприемат действия, изтъкна еврокомисарят. В петък говорителката на германското правителство Мартина Фиц заяви, че е важно да има общоевропейска координация и действия в рамките на съществуващите закони за вътрешния пазар на ЕС.
 
Въпросът се очаква да бъде обсъден на срещата на върха на ЕС в Брюксел в четвъртък и петък, посочи Фиц. Скокът на цените на енергията застрашава над 2,7 милиона бедни европейски трудещи се, които няма да могат да си плащат сметките си за отопление, въпреки че работят, сочи проучване на Европейската конфедерация на профсъюзите (ETUC - ЕКП), публикувано през септември.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени