Еврокомисарят Тиери Бретон: Европа ще ускори доставките на оръжие за Украйна

Той също така уточнява, че "ускорената интеграционна траектория" на Украйна към ЕС, "при спазване на различните етапи", за него "изглежда необратима"

Еврокомисарят Тиери Бретон
Еврокомисарят Тиери Бретон Източник: Shutterstock

Европейският съюз ускорява доставките на оръжие за Украйна в подкрепа на контраофанзивата на страната срещу руските сили, заяви еврокомисарят Тиери Бретон в интервю за френския ежедневник "Паризиен". Европейският комисар за вътрешния пазар Бретон отговаря по-специално за сектора на отбраната и военната помощ за Украйна.

 

Пред изданието той потвърждава волята на Европейския съюз "да ускори обемите и темповете на производство" на боеприпаси и оръжия и потвърждава, "че един милион боеприпаси от голям калибър" трябва да бъдат предоставени " през следващите дванадесет месеца".

 

"Подготвяме се войната да продължи още няколко месеца или дори по-дълго", добави той. Украйна започна контраофанзива по-рано този месец, за да си върне контрола върху територии, завладяни от руските сили, а министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин призова миналия четвъртък съюзниците на Киев да положат всички усилия, за да да осигурят повече оръжия и боеприпаси.

 

Тиери Бретон също така уточнява, че "ускорената интеграционна траектория" на Украйна към ЕС, "при спазване на различните етапи", за него "изглежда необратима".

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени