Еврокомисарят Вархей: Настоявам да пуснете Скопие до юни, ще идвам в София, докато не стане

Войната ни показва, че нямаме време за губене, добави той

Оливър Вархей
Оливър Вархей Източник: Twitter

"Ще идвам в София колкото често е необходимо, за да може да се стигне до решение (вдигане на българското вето за членството на Северна Македония в ЕС, бел. ред.) до края на юни, нямаме време, войната ни показа колко важна е евроинтеграцията".

 

Това заяви еврокомисарят по въпросите на разширяването Оливер Вархеи по време на форума на тема "ЕС среща Балканите. Поуката от Украйна: Европейското разширяване – защита от войната".

 

Вархеи допълни, че е "изключително разочарован", че въпросът с началото на преговорите на Скопие за членство в ЕС отново е на дневен ред. Той допълни, че е смятал, че тази тема е била приключена преди две години.

 

Той даде и пример с коронакризата и доставката на ваксини. По думите му държави като Северна Македония и Албания биха получили много по-бързо ваксини като страни членки, които са интегрирани в ЕС. Другият му аргумент бе свързан с войната в Украйна.

 

"Войната ни показва, че нямаме време за губене. Нямаме и интерес да губим повече време. Икономическата криза и COVID-19 ни показва до какво може да доведе липсата на интеграция."

 

"Процесът на интеграция трябва да се ускори за страните от Западните Балкани", заключи той.

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени