Еврокомисията даде България под съд заради "Натура 2000", обвини София в лошо управление на отпадъците

Искът пред Съда на Европейския съюз срещу България е за неспазване на задълженията ѝ съгласно Директивата за местообитаният

Европейска комисия
Европейска комисия Източник: Pixabay

Европейската комисия реши да предяви иск срещу България пред Съда на Европейския съюз за неспазване на задълженията й за опазване на мрежата "Натура 2000", която осигурява закрилата на защитени природни зони от европейско значение.


Брюксел пристъпи към последната стъпка от наказателната процедура, която може да доведе до високи глоби заради неспособността на властите да определят територията на "Натура 2000" като специални защитени зони, което е трябвало да стане шест години след определянето им. Искът пред Съда на Европейския съюз срещу България е за неспазване на задълженията ѝ съгласно Директивата за местообитанията (Директива 92/43/ЕИО).

 

След като държавите членки впишат своите територии от значение за Общността, те разполагат със срок от шест години, за да определят тези територии за специални защитени зони. Те също така са длъжни да установят природозащитни цели, които са специфични за всяка територия, и да въведат необходимите мерки за опазване, насочени към съхраняването или възстановяването на защитените видове и местообитания в териториите, така че да се постигне благоприятен природозащитен статус, припомня БНТ. 

 

Целта на ЕС за прекратяване на загубата на биологично разнообразие чрез опазване на природните обекти и възстановяване на увредените екосистеми до добро екологично състояние е формулирана в Европейския зелен пакт и Европейската стратегия за биологичното разнообразие за 2030 г.

 

България все още не е определила 194 от общо 229 територии от значение за Общността за специални защитени зони в рамките на задължителния срок; също така държавата системно и последователно не изпълнява задължението си да установи специфични за всяка територия природозащитни цели и мерки за опазване. Тези изисквания са от ключово значение за опазването на биологичното разнообразие в ЕС.

 

Също днес Брюксел изпрати до властите в София официално уведомително писмо заради лошо упровление на отпадъците. 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени