Европарламентът ратифицира търговското споразумение с Великобритания

Във Великобритания реагираха позитивно на новината

Европейски парламент
Европейски парламент Източник: Zonanews

Европейският парламент ратифицира споразумението за отношенията между Великобритания и Европейския съюз след Брекзит, съобщи Франс прес. Европарламентът гласува с огромно мнозинство за ратифициране на търговската сделка, но предупрежди Лондон да се придържа към своите ангажименти. 660 евродепутати са гласували в полза на споразумениети, 5 - "против", а 32 са се въздържали.

 

Съгласието на евродепутатите означава, че споразумението, което се прилага временно от януари, може да влезе в сила изцяло на 1 май, пише европейската редакция на Politico. Европейската комисия обеща на Парламента „изключителни“ правомощия да наблюдава и контролира изпълнението на сделката. 

 

Във Великобритания реагираха позитивно на новината. "Тази седмица е последната стъпка в дълго пътуване, осигуряваща стабилност на новите ни отношения с ЕС като жизненоважни търговски партньори, близки съюзници и суверенни равни", заяви премиерът Борис Джонсън в изявление. Дейвид Фрост, министърът на Великобритания за Брекзит, също заяви, че гласуването "носи сигурност и ни позволява да се съсредоточим върху бъдещето".

 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени