Европейската комисия: ЕС очаква Скопие да прилага добросъвестно договорите със София и Атина

Брюксел очаква поддържане на добро регионално сътрудничество

Европейска комисия
Европейска комисия Източник: Zonanews

Очакваме новият президент и новото правителство на Република Северна Македония да работят за изпълване на очакванията за постигане на напредък на страната по пътя към ЕС.

 

Това заяви днес говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпроси, свързани със събитията, съпътствали клетвата на президента на Северна Македония Гордана Силяновска вчера, предава БТА.

 

Коментарът му е във връзка с отговор на въпроси по повод изявленията на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и новоизбрания президент Гордана Силяновска-Давкова.

 

Гордана Силяновска
Гордана Силяновска Източник: EPA

Очакванията към Северна Македония бяха подробно изложени в последния доклад за напредъка на страната към ЕС миналата есен, отбеляза говорителят. Беше посочена важността от поддържането на добро регионално сътрудничество, на добри междудържавни отношения, от добросъвестното прилагане на сключените двустранни договори, включително договора от Преспа и договора за приятелство и добросъседство с България. Това очаква ЕС, обобщи говорителят.

 

А ако това продължи какво може да направи ЕС?

"Искрено мислим, очакваме и вярваме, че новата власт ще продължи по този път и няма да правя спекулации как ще постъпим, ако не продължат. Нека е ясно, че те имат възможност да убедят всички в ЕС, че мислят за своето европейско бъдеще и че ще направят всичко, за да продължат към успешно присъединяване", допълни говорителят на Европейската комисия по въпросите на външната политика и сигурността.

В петък лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви, че не е съгласен Договорът за добросъседство с България и вписването на Българите в конституцията да са условие за започване на преговори за членство на Северна Македония в Европейския съюз и че не разбира думите на служебния премиер Димитър Главчев, че България вече е направила достатъчно отстъпки.

Христиан Мицкоски
Христиан Мицкоски Източник: МИА



При встъпването си в длъжност като президент пък Гордана Силяновска-Давкова каза, че няма да нарича страната Северна Македония – име, което беше договорено в Преспанското споразумение с Гърция, а само Македония, което предизвика остра реакция в Гърция.

Доскорошната опозиция ВМРО-ДПМНЕ си извоюва категорична победа на изборите "2 в 1" в Северна Македония - парламентарни и президентски. И президентът Румен Радев, и премиерът Димитър Главчев гледат с тревога към резултатите и победата на ВМРО-ДПМНЕ, известни с антибългарската и антиевропейската си реторика.

Вярваме, че новите власти в Скопие ще продължат по този път. Засега не искаме да се произнасяме какво би станало, ако не го направят, добави той.

Още от "Светът"

Вандали взеха на прицел високоскоростната жп мрежа във Франция преди началото на Олимпийските игри в Париж

Държавният жп оператор Ес Ен Се Еф каза, че са били извършени палежи по линиите, свързващи Париж със западната, северната и източната част на страната

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени