Европейската комисия одобри разблокирането на 137 млрд. евро за Полша

Парите идват от два източника: 76,5 млрд. евро от бюджета за развитие, контролиран от Еврокомисията, и почти 60 млрд. евро от фонда за възстановяване след КОВИД

Европейска комисия
Европейска комисия Източник: Zonanews

Европейската комисия днес официално одобри освобождаването на 137 млрд. евро от фондовете на Европейския съюз, спрени за Полша поради опасения, свързани с върховенството на закона, предаде ДПА.

 

Парите идват от два източника: 76,5 млрд. евро от бюджета за развитие, контролиран от Еврокомисията, и почти 60 млрд. евро от фонда за възстановяване след КОВИД. Последният все още трябва да бъде одобрен от държавите-членки на ЕС.

 

Комисията прекрати финансирането за Полша през 2022 г. с мотива, че съдебните реформи, въведени от тогавашното правителство, застрашават независимостта на съдебната власт.

 

Доналд Туск
Доналд Туск Източник: Soupstock

Новото правителство на Полша, ръководено от бившия председател на Европейския съвет Доналд Туск, отменя тези промени в опит да спази стандартите на ЕС и да възстанови достъпа на страната до бюджета на ЕС.

 

Общата сума от 137 млрд. евро включва както просрочени плащания, които са били блокирани, така и плащания, дължими през следващите няколко години, които също щяха да бъдат блокирани, ако Еврокомисията не беше решила да възстанови финансирането на Полша.

 

Миналия в петък председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен съобщи на брифинг, че решението е взето, припомня ДПА.

 

Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен Източник: ЕК

 

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени