Европейската комисия представи девети пакет от санкции срещу Русия

Деветият пакет от санкции включва още приблизително 200 физически и юридически лица - представители на руските въоръжени сили, както и отделни офицери и отбранителни индустриални компании, членове на Държавната дума и Съвета на федерацията, министри, губернатори и политически партии

Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен Източник: Блумбърг

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи тази вечер деветия пакет от сакнции срещу Русия. "Русия продължава да носи смърт и опустошение на Украйна. Атаките умишлено са насочени към цивилни и гражданска инфраструктура в стремеж да се парализира страната в началото на зимата. Заставаме зад Украйна и ще накараме Русия да плати за своята жестокост”, заяви тя.

 

Деветият пакет от санкции включва още приблизително 200 физически и юридически лица - представители на руските въоръжени сили, както и отделни офицери и отбранителни индустриални компании, членове на Държавната дума и Съвета на федерацията, министри, губернатори и политически партии.

 

Според Европейската комисия в списъка са включени ключови фигури, виновни за умишлени ракетни удари на Русия срещу цивилни, за отвличането на украински деца и за кражбата на украински селскостопански продукти. ЕС налага санкции на още три руски банки и пълна забрана на транзакции на Руската банка за регионално развитие.

 

Санкциите включват и контрол и ограничения върху износа на стоки за двойна употреба. Това включва ключови химикали, нервнопаралитични агенти, електроника и IT компоненти, които могат да бъдат използвани от руската военна машина.

 

Брюксел иска да прекъсне и достъпа на Русия до дронове и безпилотни летателни апарати и затова предлага забрана на директния износ на двигатели за дронове за Русия и износа за трети страни като Иран, които биха могли да доставят дронове на Русия.

 

Четири допълнителни телевизионни канала, които разпространяват руската пропаганда, ще бъдат забранени за разпространение. Пакетът включва и допълнителни икономически мерки срещу руския енергиен и минен сектор, включително забрана за нови инвестиции в този сектор в Русия.

Още от "Светът"

Нова размяна на пленници между Украйна и Русия - Киев си върна 116 души

Върнати са телата на загиналите чуждестранни доброволци Кристофър Матю Пери и Андрю Тобайъс Матю и тялото на загиналия украинския доброволец Евгений Кулик, който е служил във Френския чуждестранен легион

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени