Европейската народна партия заяви, че ще приеме унгарската партия ТИСА като част от групата си в Европейския парламент

Партията на Орбан ФИДЕС също беше част от ЕНП, но през 2021 г. пътищата на двете формации се разделиха във връзка с разногласия за състоянието на демокрацията в Унгария

Манфред Вебер
Манфред Вебер Източник: Zonanews

Европейската народна партия (ЕНП) заяви, че ще приеме унгарската партия ТИСА като част от групата си в Европейския парламент.

 

Лидерът на ТИСА Петер Мадяр се очертава като нова заплаха за желязната хватка върху унгарската политика на премиера Виктор Орбан. Мадяр обещава да се бори с корупцията в държавата и да възстанови демократичните устои, които според него са ерозирали по време на 14-годишното управление на Орбан.

 

Дясноцентриската партия ТИСА спечели седем от общо 21 места, с които Унгария разполага в Европейския парламент.

 

"Уверявам ви, че вратата на семейството на Европейската народна партия е широко отворена за партия ТИСА", каза на пресконференция в Будапеща лидерът на ЕНП Манфред Вебер.

 

"Окончателното решение не е мое, но групата ще вземе решение за това следващия вторник", поясни Вебер.

ЕНП остава най-голяма група в Европейския парламент след тазгодишните европейски избори.

 

Партията на Орбан ФИДЕС също беше част от ЕНП, но през 2021 г. пътищата на двете формации се разделиха във връзка с разногласия за състоянието на демокрацията в Унгария.

 

Преди европейските избори Мадяр каза, че ако партията му спечели места в Европейския парламент, ще се стреми да стане част от групата на Европейската народна партия, тъй като това ще ѝ гарантира най-добри шансове да работи за интересите на Унгария.

Още от "Светът"

Принудително изплащат в рубли валутните сметки на руснаците в долари и евро

На 12 юни Московската борса беше включена в "черните списъци" на американското Министерство на финансите със своите ключови структури за разплащания - NCC и Националния депозитар за разплащания (NSD)

Прочетете повече прочетете повече

Според Пентагона използването на доставени от САЩ на Украйна оръжия не се ограничава до атаки на руски цели само в район

Ако Русия атакува или се готви да атакува от своя територия  Украйна, има логика да се позволи на Украйна да отвърне на огъня срещу силите, които я атакуват от другата страна на границата

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени