Европейски служби започват спецоперация за борба с измамите със средства за възстановяване от пандемията

Операция "Сентинел" ще координира бoрбата с измамите, укриването на данъци, измамите с акцизи, корупцията, злоупотребите, незаконните присвоявания на средства и прането на пари

Катрин де Бол
Катрин де Бол Източник: Twitter
Европейските служби започват едногодишна операция за борба с измамите с многомилиардния фонд на ЕС за подпомагане на възстановяването от пандемията от COVID-19, обяви европейската полицейска служба Европол, предаде БТА, цитирайки АП.
 
Операция "Сентинел" (Страж, бел.ред.) ще координира бoрбата с измамите, укриването на данъци, измамите с акцизи, корупцията, злоупотребите, незаконните присвоявания на средства и прането на пари, и ще засили обмена на информация и разузнавателни данни. Тя включва Европейската прокуратура, службата на ЕС по правно сътрудничество Евроюст, Европейската служба за борба с измамите и 19 държави членки и ще се състои в момент, когато страните започват да получават достъп до средствата за проекти, които имат за цел да поставят Европа на по-солидна икономическа основа, като същевременно я направят по-зелена и по-напреднала в цифрово отношение.
 
Европол многократно предупреди за организирани престъпни групи, опитващи да извлекат материална изгода от световната пандемия по начини, вариращи от продажба на фалшиви ковид тестове до хакване на компютри, докато служителите работят у дома. Сега, когато милиарди евро се изсипват в планове за икономическо възстановяване, ЕС засилва бдителността си.
 
"Натрупаният в последно време опит с еволюцията на престъпния свят по време на пандемията от COVID-19 ни подсказва, че тези усилия ще привлекат престъпни групи, действащи в Европейския съюз и извън него", заяви Европол. "Престъпниците показаха, че бързо се адаптират в пандемията и последиците от нея, и използват всяка възможност да увеличат възможно най-много незаконните си постъпления".
 
Директорът на Европол Катрин де Боле заяви, че заплахите от престъпността за средствата за възстановяване от пандемията "са пряка заплаха за финансовото добруване на ЕС и хората в него. Операция "Сентинел" ще направи по-силен нашия общ отговор на измамите и ще защити възстановяването на нашите общности".

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени