Европейският алианс на информационните агенции (ЕАNА) преустановява членството на ТАСС в алианса в очакване на решение за изключване

Това се посочва в съобщение, публикувано на сайта на алианса, в който членуват 32 информационни агенции

Европейски алианс на информационните агенции (EANA)
Европейски алианс на информационните агенции (EANA) Източник: Азертадж

В условията на новата медийна регулация, наложена от руското правителство (Роскомнадзор), която силно ограничава свободата на медиите, Управителният съвет на ЕАNА счита, че ТАСС се намира в нарушение на целта на ЕАNА, както е заложена в устава на Алианса, тъй като руската агенция не може да предоставя безпристрастни новини, които са в основата на мисията на ЕАNА.

 

Това се посочва в съобщение, публикувано на сайта на алианса, в който членуват 32 информационни агенции, включително БТА.

 

"Като има предвид това, а също и искането на членовете за изключване на ТАСС от ЕАNА, Управителният съвет, в качеството си на изпълнителен орган на Алианса, единодушно реши незабавно да прекъсне членството на ТАСС в ЕАNА, докато Общото събрание не реши, съгласно Устава, дали ТАСС следва да бъде изключен от нашия Алианс", се казва още в съобщението.

 

ЕАNА служи като форум за сътрудничество и обмен на информация и опит между европейските информационни агенции. Целта на ЕАNА е да защитава и насърчава общите интереси на своите членове във всички области, които са от съществено значение за тяхната работа и дейност.

 

Алиансът цели да гарантира, че членуващите в него информационни агенции могат да работят като доставчици на безпристрастни новини. ЕАNА подкрепя принципите на свободата на печата и се стреми да улеснява работата на членуващите новинарски агенции в съответствие с тези принципи.

Още от "Светът"

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени