Европейският парламент прие закон за свободата на медиите в ЕС

Текстът беше приет от евродепутатите на пленарната сесия на ЕП в Страсбург с 464 гласа "за", 92 "против" и 65 "въздържал се"

Микрофон
Микрофон Източник: Zonanews

Европейският парламент прие днес първия по рода си закон за свободата на медиите, чиято цел е да защитава по-добре медиите срещу злонамерена намеса и да ограничи използването на шпионски софтуер срещу журналистите.

 

Текстът беше приет от евродепутатите на пленарната сесия на ЕП в Страсбург с 464 гласа "за", 92 "против" и 65 "въздържал се".

 

Вера Йоурова, европейски комисар по ценностите и прозрачността, каза пред Европейския парламент, че законът ще изпрати "ясно послание към тези, които искат да отслабят демокрацията".

 

Законът е призван да се бори с политическата намеса в редакционните решения и да увеличи прозрачността на собствеността на медиите. Ще бъде създаден специален орган на ЕС, наречен Европейски съвет за медийни услуги, който да наблюдава прилагането на законите във всяка страна членка на Евросъюза.

 

Широко разпространената дезинформация, липсата на прозрачност относно собствеността на медиите и нарастващият натиск върху журналистите накараха ЕС да се намеси, изработвайки нови правила.

 

Това е първият регламент на ЕС за защита на свободната преса, считана за крайъгълен камък на европейската демокрация.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени