Европейският парламент призна Гладомора за геноцид над украинския народ

"За" документа, който осъжда изкуствено предизвикания от болшевишката диктатура Гладомор са гласували 507 евродепутати, "против" - 12, а 17 са се въздържали

Европейският парламент
Европейският парламент Източник: EP

С мнозинство Европейският парламент прие резолюция по повод 90-та годишнина от Гладомора в Украйна. Това съобщи Укринформ. Приетата резолюция признава тези ужасни събития от 30-те години на миналия век за геноцид над украинския народ. 

 

"За" документа, който осъжда изкуствено предизвикания от болшевишката диктатура Гладомор са гласували 507 евродепутати, "против" - 12, а 17 са се въздържали. 

 

"Европейският парламент (...) признава Гладомора, предизвикания от умишлените действия на съветския режим глад през 1932-1933 г. в Украйна, за геноцид срещу украинския народ; решително осъжда тези действия на тоталитарния съветски режим, които са довели до смъртта на милиони украинци и съществено са подкопали основите на украинското общество", се казва в документа. 

 

Резолюцията изразява солидарност с народа на Украйна и почитат паметта на милиони хора, които са загинали в резултат на целенасочените действия на сталинския режим за организирането на предизвикан глад. 

 

"Европарламентът призовава всички държави, особено РФ, а така също и други държави, появили се след разпада на събетския съюз, да отворят архивите си по темата за глада 1932-1933 г. в Украйна; призовава страните-членки на ЕС и трети държави да разширят осведомеността за тези събития, а така също за други престъпления, които са били извършени от съветския режим, чрез разширяването на историческото познание за тях в образователните и изследователските програми, за да се предотврати повторението на подобни трагедии в бъдеще", за казва още в резолюцията. 

 

Евродепутатите осъдиха днешната агресивна война срещу Украйна, нарушението на нейния суверинитет и териториална цялост, стремежът да се ликвидира като независима държава Украйна, както и да се разруши нейната идентичност и украинската култура. 

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени