Европейският съвет ще заседава следващата седмица присъствено за първи път от началото на годината

Очаква се Европейският съвет да изрази съпричастност с Чехия и България, където бяха взривени складове с боеприпаси - дело, приписвано на руското военно разузнаване

Европейски съвет
Европейски съвет Източник: МВнР

В понеделник и вторник следващата седмица Европейският съвет ще заседава за пръв път присъствено от началото на годината. Това потвърди висш дипломат от ЕС, цитиран от БТА. Той уточни, че все още журналисти няма да бъдат допускани до срещата. За последен път кореспондентите в Брюксел имаха достъп до среща на държавните и правителствените глави от ЕС преди обявяването на пандемията. Дипломатът отбеляза, че дневният ред предвижда да се обсъдят основно въпроси, свързани с ваксините срещу Ковид-19 и отношенията с Русия. Очаква се да бъдат обменени мнения по предложението за отпадане на патентите за ваксините, но няма да бъде обсъждан списъкът на чуждите страни, чиито ваксинирани граждани да бъдат допускани в ЕС по-късно тази година.

 

Предвижда се Европейският съвет да възложи на Европейската комисия и на Европейската служба за външна дейност да изготвят доклад за отношенията с Москва. Ще бъде обсъдена възможността през юни да бъдат удължени действащите санкции срещу Русия. Очаква се Европейският съвет да изрази съпричастност с Чехия и България, където бяха взривени складове с боеприпаси - дело, приписвано на руското военно разузнаване. На заседанието ще бъде направена оценка на изпълнението на договореностите с Великобритания. Ще бъдат обменени мнения по целите на ЕС за опазване на околната среда.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени