Европейският съюз не приема уроци по човешки права от Русия

Навални не трябва да бъде затворен, ЕС продължава да настоява за незабавното и безусловното му освобождаване, както и за независимо разследване на опита за неговото убийство

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел
Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел Източник: EC

По въпроса с човешките права уроци не приемаме от никого, заяви говорител на Европейската служба за външно действие по повод днешната пресконференция на върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел и руския външен министър Сергей Лавров в Москва. Говорителят добави, че с Москва е необходим разговор, прям и труден, защото Русия е съсед на ЕС. С руската страна сме в много сложни отношения, отбеляза той.

 

По неговите думи Борел е във връзка със сътрудниците на опозиционера Алексей Навални. Говорителят посочи, че посещение на Борел в затвора, където е задържан Навални, би дало лош знак, че ЕС приема основанията за лишаването на опозиционера от свобода.

 

Навални не трябва да бъде затворен, ЕС продължава да настоява за незабавното и безусловното му освобождаване, както и за независимо разследване на опита за неговото убийство, посочи говорителят. Той отбеляза, че въпросът за съдбата на Навални ще бъде в дневния ред на следващото заседание на Съвета на ЕС по външни работи. По неговите думи европейските външни министри ще преценят дали са необходими допълнителни действия, а през март се очаква стратегическо разискване в Европейския съвет за отношенията с Москва.

Още от "Светът"

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени