Европейският съюз постигна пълно единодушие относно предоставянето на помощ за Украйна

Всички 27 държавни и правителствени лидери се съгласиха да предоставят допълнителни 50 милиарда евро за Украйна

Шарл Мишел
Шарл Мишел Източник: EP

Налице е постигната сделка, обяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел във връзка с преговорите за промяна на бюджета на ЕС, предаде БТА.

 

Всички 27 държавни и правителствени лидери се съгласиха да предоставят допълнителни 50 милиарда евро за Украйна от европейския бюджет, допълни той. Според неговите думи, това решение ще осигури предвидимост в европейската помощ за Киев.

 

Досега Унгария се въздържаше да подкрепи споразумението за промени в бюджета на ЕС заради Украйна. Будапеща първо се противопоставяше, а след това предложи бюджетните преводи към Украйна да бъдат одобрявани всяка година. С днешното решение се предвижда посочената сума да бъде изплащана в следващите три години.

 

Министър-председателят на Украйна Денис Шмигал приветства постигането на съгласие от 27-те страни членки на ЕС днес за допълнителен пакет от помощи за Киев на стойност 50 милиарда евро.

 

Одобрението на средствата, които ще бъдат взети от бюджета на Европейския съюз, стана факт на днешната среща на върха на Европейския съвет в белгийската столица Брюксел.

 

"За пореден път страните членки на ЕС показаха своята солидарност и единност в действията си в името на това украинският народ да устои във войната", написа Шмигал в социалната платформа "Екс".

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени