Европейците продължават силно да подкрепят Украйна, показва последното проучване Евробарометър

Пред лицето на руската агресивна война срещу Украйна над осем от десет анкетирани са съгласни, че ЕС трябва да инвестира масово във възобновяеми енергийни източници (83%) и да намали зависимостта си от руските източници на енергия възможно най-скоро

Европейски съюз (ЕС)-Украйна
Европейски съюз (ЕС)-Украйна Източник: Pinterest

Подкрепата за редица действия, предприети в отговор на нахлуването на Русия в Украйна, остава много висока: почти девет от десет (89 %) са съгласни с предоставянето на хуманитарна подкрепа на хората, засегнати от войната, а повече от осем от десет (84%) - с приемането в ЕС на хора, бягащи от войната. Това показват резултатите от есенното проучване Евробарометър, публикувани днес.


Доверието в ЕС остава стабилно от зимата на 2022-2023 г. насам и е мнение на мнозинството граждани в ЕС и в 20 от държавите членки. То остава по-високо от доверието в националните парламенти и правителства, което се е увеличило от пролетта на 2023 г. насам. Въпреки лекия спад от пролетта на 2023 г. в ЕС и в 19 от държавите членки преобладава мнението, че имиджът на ЕС е положителен.

 

Делът на подкрепящите предоставянето на финансова подкрепа на Украйна и на тези, които подкрепят икономическите санкции срещу руското правителство, компании и физически лица, е еднакъв - малко повече от 7 от 10 (72%). Около шест на всеки десет одобряват предоставянето от ЕС на статут на кандидат на Украйна (61%) и финансирането от ЕС на покупката и доставката на военно оборудване за Украйна (60%).

 

Подкрепата за редица действия, предприети в отговор на нахлуването на Русия в Украйна, остава много висока. Почти девет от десет (89 %) са съгласни с предоставянето на хуманитарна подкрепа на хората, засегнати от войната, а повече от осем от десет (84 %) са съгласни с приемането в ЕС на хора, бягащи от войната. Повечето респонденти са доволни от отговора на ЕС на руската инвазия в Украйна (57%). 54% от европейците казват същото за отговора на своето национално правителство.

 

По-силен и по-независим ЕС

Пред лицето на руската агресивна война срещу Украйна над осем от десет анкетирани са съгласни, че ЕС трябва да инвестира масово във възобновяеми енергийни източници (83%) и да намали зависимостта си от руските източници на енергия възможно най-скоро (81%). Повече от две трети от гражданите на ЕС (69%) са за обща външна политика на държавите-членки и са съгласни, че ЕС разполага с достатъчно власт и инструменти за защита на икономическите интереси на Европа в световната икономика.

 

Повече от три четвърти от европейците (77 %) подкрепят обща политика за отбрана и сигурност сред държавите членки на ЕС. Това мнение се споделя от повече от шест от всеки десет респонденти във всяка държава членка.

Почти седем от всеки десет анкетирани (69%) подкрепят обща европейска политика в областта на миграцията, докато 68% подкрепят обща европейска система за убежище. В същото време три четвърти от анкетираните (75 %) подкрепят укрепването на външните граници на ЕС с повече европейски гранични служители и брегова охрана.

 

Войната в Украйна и имиграцията като основни тревоги за ЕС

28% от европейците смятат, че имиграцията, от една страна, и войната в Украйна, от друга, са сред двата най-важни въпроса, пред които е изправен ЕС. След това идва международната ситуация (24%), следвана от "нарастващит [ени/инфлация/разходи за живот" (20%, нареждайки се на четвърто място, докато това беше първото притеснение миналата пролет).

 

Европейците гледат на ЕС като на място на стабилност в един размирен свят

Публикуваното днес 100-но стандартно проучване на Евробарометър показва, че седем от всеки 10 граждани на ЕС (70 %) смятат, че Европейският съюз е място на стабилност в един размирен свят. Такъв е случаят с по-голямата част от респондентите във всички държави членки. Освен това повече от шест от всеки десет граждани (61%) са оптимисти за бъдещето на ЕС.

 

100-то издание на стандартното проучване на Евробарометър

Създаден като инструмент за разкриване на европейците един на друг, проучването на Евробарометър е от ключово значение за по-доброто разбиране на развитието на общественото мнение в Европа. Стандартното проучване на Евробарометър, което вече е на 100-то си издание, е междунационално проучване, провеждано два пъти годишно чрез интервюта лице в лице, предназначено да оцени и сравни тенденциите в общественото мнение в държавите-членки на ЕС. Проучването е проведено между 23 октомври и 15 ноември 2023 г. в 27-те държави-членки на ЕС. В него са взели участие 26 471 граждани на ЕС, които са интервюирани лице в лице.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени