Европрокуратурата задържа петима в България, Чехия и Словакия за измами с ДДС за 32 млн. евро

Разследването е започнало през 2021 г., малко след началото на дейността на Европейската прокуратура, а днес са извършени първите арести

Лаура Кьовеши
Лаура Кьовеши Източник: iStock

 Европейската прокуратура е задържала петима души в България, Чехия и Словакия в мащабна операция за трансгранична измама с ДДС. Операция "Дисплей" е проведена в 10 държави - Австрия, България, Чехия, Естония, Германия, Унгария, Литва, Холандия, Словакия и Словения.

 

От съобщението става ясно, че са извършени 61 претърсвания на офиси и домове на хора, петима са арестуваните в Чехия, България и Словакия, но не се казва от каква националност са те. Престъпната група е причинила щети за около 32 млн. евро.

 

Разследването е започнало през 2021 г., малко след началото на дейността на Европейската прокуратура, а днес са извършени първите арести. През първите два дни на операцията са иззети AirPods (безжичните слушалки на "Епъл") за 5,2 млн. евро.

 

"Целта е да се съберат доказателства и да се разкрие повече информация за организираната престъпна група, която търгува с малки електронни стоки от Германия и ги продава чрез така наречените missing traders (кухи фирми) в цяла Европа", обясняват от структурата на Лаура Кьовеши.

Още от "Светът"

Нова размяна на пленници между Украйна и Русия - Киев си върна 116 души

Върнати са телата на загиналите чуждестранни доброволци Кристофър Матю Пери и Андрю Тобайъс Матю и тялото на загиналия украинския доброволец Евгений Кулик, който е служил във Френския чуждестранен легион

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени