"Евростат": Бум на броя на търсещите убежище в ЕС

Сирийци са били една пета от търсещите убежище и представляват най-голямата група

Нелегални мигранти
Нелегални мигранти Източник: Livejournal.com

Според доклад от днес на статистическата служба на ЕС "Евростат" броят на търсещите убежище за първи път в Европейския съюз се е повишил повече от два пъти през пролетта, предаде Ройтерс. Според "Евростат" почти 103 900 търсещи убежище за първи път са кандидатствали за международна закрила в страни от ЕС между април и юни тази година, което е с 115 процента повече от същия период на 2020 г.

 

Сирийци са били една пета от търсещите убежище за първи път през трите месеца и те представляват най-голямата група. Следват ги афганистанците, които са 13 процента и пакистанците, които са 4 процента от търсещите убежище за първи път.

 

Броят на децата без придружител, които кандидатстват за убежище, също се е повишил с почти една пета спрямо предишната година и е достигнал 4240. Най-много непълнолетни са кандидатствали за влизане в Белгия, Австрия и Германия. В балтийските държави Естония и Латвия, както и Чехия и Малта не са подавани молби за убежище от деца без придружител.

 

Западна Европа - Германия, Франция и Испания - отбелязва най-големия брой на търсещи убежище за първи път, а Унгария, където правителството основателно се противопоставя на миграцията на мюсюлмани в Европа, е приела само десет кандидати.

 

Германската канцлерка Ангела Меркел претърпя изборни неуспехи след като отвори Германия за сирийски бежанци през 2015 г., но в израз на променящи се настроения, кметове в страната предложиха да бъдат приети повече бежанци.

 

Докладът на "Евростат" идва след обявения в сряда от Европейската комисия спорен план за щателно преразглеждане на неработещите правила за миграция и оказване на по-добър прием на бежанци, които бягат от Близкия изток и Африка.

 

Още от "Светът"

Вандали взеха на прицел високоскоростната жп мрежа във Франция преди началото на Олимпийските игри в Париж

Държавният жп оператор Ес Ен Се Еф каза, че са били извършени палежи по линиите, свързващи Париж със западната, северната и източната част на страната

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени