"Файненшъл таймс": Европа може да създаде своя версия на ПВО и ПРО системата "Железен купол"

Европейските производители на оръжие са съгласни са се справят с предизвикателствата пред системите за противовъздушна отбрана

ПРО и ПВО системата Железен купол
ПРО и ПВО системата Железен купол Източник: Isroe.co.il

Армин Папергер, главен изпълнителен директор на най-големия европейски производител на боеприпаси Rheinmetall, заяви, че лидерите на ЕС трябва да обмислят инсталирането на системи за противовъздушна отбрана с малък обсег, подобни на израелската "Железен купол".

 

Според "Файненшъл таймс" това изявление е направено в момент, когато столиците на ЕС увеличават военните разходи. Папергер заяви, че противовъздушната отбрана с малък обсег е "нещо, което трябва да бъде създадено в Европа". "Също така мисля, че е добра идея да има европейско решение, подобно на "Железен купол", каза той.

 

"Железен купол" има обсег до 70 км и се използва от Израел от 2011 г. за прихващане на ракети с малък обсег. Анализатори коментират, че големи части от континентална Европа не могат да бъдат защитени от такава система.

 

Друг служител на отбраната на ЕС заяви, че Европа вече има "всички способности за създаване на многостепенна противовъздушна отбрана".

В края на 2022 г. германският канцлер Олаф Шолц обяви инициативата European Sky Shield, която определи като начин за създаване на европейска система за противовъздушна и противоракетна отбрана чрез съвместно закупуване на оборудване.

 

21 държави се присъединиха към инициативата. Това разгневи Франция, чиито служители смятат стратегията за сложна и зле замислена, защото й липсват европейски системи за противовъздушна отбрана, включително френско-италианската SAMP/T на MBDA.

 

През февруари Rheinmetall заяви, че е продала своята система за противовъздушна отбрана с малък обсег Skyranger 30, която може да се използва срещу дронове, на германските въоръжени сили за 600 милиона евро.

 

Разработването на по-интегрирани европейски системи за противовъздушна и противоракетна отбрана е приоритет за Брюксел. Отбранителната стратегия на ЕС призовава за "способности, свързани с интегрираната европейска противовъздушна и противоракетна отбрана" до 2035 г., а ново индустриално предложение, представено от Европейската комисия този месец, осигурява бюджетна подкрепа за "европейски отбранителни проекти от общ интерес".

 

Интегрираните системи за противовъздушна и противоракетна отбрана са един от 22-те приоритета на ЕС в областта на отбранителните способности. Брюксел настоява държавите-членки да развият "напълно оперативно съвместими способности за противовъздушна отбрана от следващо поколение", които работят със съществуващите системи на НАТО.

 

ЕС също така работи по нова отбранителна стратегия, която има за цел да засили съвместните поръчки и за първи път определя цели за обществени поръчки от производителите в блока, за разлика от САЩ. Лидерите в отбранителната индустрия също призоваха за по-голямо сътрудничество и партньорства между компаниите, за да се намали дублирането и да се укрепи индустриалната база на Европа в дългосрочен план.

 

Главният изпълнителен директор на Leonardo Aerospace and Defense Group Роберто Чинголани заяви, че "текат разговори между всички (в Европа, бел. ред.)".

 

"Опитваме се да обсъдим възможни начини и по-удобни решения между компаниите, за да помогнем за защитата на бъдещето на европейските граждани", каза той.

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Законът за "чуждестранните агенти" в Грузия доведе до сблъсъци между протестиращите и полицията

Лидерът на основната опозиционна в Грузия Леван Хабеишвили бе набит при вчерашен протест срещу законопроекта за чуждестранните агенти в столицата Тбилиси

Прочетете повече прочетете повече

Антъни Блинкен: Дори Съветите не произвеждаха толкова бързо оръжия, колкото Русия в момента

Западът трябва да направи всичко възможно, за да превърне нападението на Русия срещу Украйна в стратегическо поражение за Москва, добави държавният секретар на САЩ

Прочетете повече прочетете повече

САЩ отхвърлиха възможността Международният наказателен съд да разследва Израел

Нетаняху се опасява, че главният прокурор на МНС Карим Хан може тази седмица да издаде международни заповеди за арест за него, министъра на отбраната Йоав Галант и началника на Генералния щаб Херци Халеви

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени