"Файненшъл Таймс": САЩ ще пренасочат всичките си поръчки на системи Patriot към Украйна

Решението може да бъде обявено още днес, съобщи изданието

ЗРК "Пейтриът" (Patriot)
ЗРК "Пейтриът" (Patriot) Източник: Galaxiamilitar

Правителството на президента Джо Байдън планира да преустанови всички отворени поръчки за противовъздушни системи "Patriot" и ракети прехващачи и да пренасочи доставките към Украйна, докато нуждите за отбраната ѝ не бъдат задоволени, съобщи днес в. "Файненшъл Таймс".

 

Решението може да бъде обявено още днес, съобщи изданието, позовавайки се на трима запознати източника. Изданието припомня, че Полша, Румъния и Германия са сред европейските страни, които имат отворени поръчки за системите "Patriot". Испания също има такава поръчка, а коалиция от страни от НАТО поръча 1000 ракети Patriot през януари. 

 

 

Киев настоява за доставката американските "Patriot", които се оказаха ключови за свалянето на руските балистични и хиперзвукови ракети. Напоследък Украйна засили исканията си за ракети след руските атаки срещу енергийния ѝ сектор.

 

По-рано този месец германският министър на отбраната Борис Писториус обяви, че страната му ще достави на Украйна още 100 ракети за "Patriot" в рамките на съвместна инициатива с Дания, Нидерландия и Норвегия.

Още от "Светът"

Вашингтон не удовлетвори търсеното от Зеленски разрешение за удари в дълбочина на руска територия с американски ракети,

Американски и европейски представители отбелязаха с различна степен на тревога възможността евентуалното бъдещо правителство на Тръмп да намали рязко американската помощ за Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Байдън покани лидерите на над 50 държави за предоставяне на военна помощ за Украйна

Поканата беше отправена след като американският президент обяви нов пакет от помощ за Киев в размер на около $8 млрд., включващ системи за ПВО "Пейтриът", управляеми бомби с голям обсег и дронове

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени