ФБР е разпитвало германски десен политик за руски пари, съобщават медии във федералната република

Разпитът се състоял през декември 2023 г. в САЩ, преди Кра да се завърне в Германия от посещение на събитие на Младите републиканци (Young Republicans) в Ню Йорк

Максимилиан Кра
Максимилиан Кра Източник: Wikipedia

Германски медии съобщиха, че водещият кандидат за изборите за Европейски парламент на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) Максимилиан Кра е бил разпитван от американското ФБР за възможни плащания от проруски благодетели, предаде ДПА.

 

Разпитът се състоял през декември 2023 г. в САЩ, преди Кра да се завърне в Германия от посещение на събитие на Младите републиканци (Young Republicans) в Ню Йорк, посочи изданието "Шпигел", като се позова на информация, съобщена и от германския обществен телевизионен канал Цет Де Еф.

 

Помолен да коментира от ДПА, Кра заяви: "Бях разпитан като свидетел за контактите си в Украйна, да. Предоставих съвответната информация". Според разследване на "Шпигел" и Цет Де Еф подозренията на американските следователи, както се твърди, събудило чат съобщение, в което проруски активист уверявал, че проблем с "компенсацията" на "техническите разходи" на Кра е бил решен.

 

От май нататък "нещата ще бъдат, както бяха преди февруари". Формулировката навежда на мисълта, че на Кра в продължение на неопределен период от време може да е било плащано тайно, се допълва в медийната информация. Властите в момента проверяват случая. Кра заяви, че никога не е крил контактите си с проруския активист, и посочи, че това може да бъде проверено в профила му в Инстаграм.

 

"Обвиненията са нелепи и изфабрикувани", каза той. "Шпигел" цитира Кра да казва, че не е получавал пари, "нито плащания, нито парични облаги, нито каквато и да е друга компенсация" от активиста. Активистът може да е искал да му върне пари за билет за опера, посочва политикът. Или, допусна той, чат съобщението, в което се говори за "компенсация", може да е било предназначено за друг получател.

 

Името на Кра се появи в общественото пространство и във връзка с проруската интернет платформа "Гласът на Европа" (Voice of Europe, VoE). В края на март Чехия постави VoE в санкционния си списък след, както се твърди, разследване на разузнаването.

 

Твърди се, че сайтът е бил част от руска операция за оказване на влияние, целяща да застраши териториалната цялост, суверенитета и свободата на Украйна. В портала са били публикувани интервюта с политика от АзГ Петър Бистрон и с Кра.

 

Чешкият вестник "Деник Н" съобщи, че Бистрон може да е получавал и пари. Парламентаристът от АзГ многократно отрече това. Според "Шпигел" Кра също отрича да е получавал пари от VoE. Изборите за ЕП са насрочени за 6 - 9 юни.

Още от "Светът"

Руската "кукла на конци" Орбан: Унгария ще се опита да се откаже от всякакви операции на НАТО за подкрепа на Украйна

Той заяви, че не споделя опасенията на някои други страни от Централна и Източна Европа, че руската армия няма да спре агресията си, ако спечели войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Белгийската крайна десница вероятно ще остане извън властта и след изборите през юни

Предизборната програма на "Вламс Беланг" предвижда откъсване на Фландрия от Белгия, въвеждане на по-строги наказания и разширяване на затворите, забрана на имиграцията от страни извън ЕС, дълбока промяна на ЕС и връщане на границите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени