ФБР е разпитвало германски десен политик за руски пари, съобщават медии във федералната република

Разпитът се състоял през декември 2023 г. в САЩ, преди Кра да се завърне в Германия от посещение на събитие на Младите републиканци (Young Republicans) в Ню Йорк

Максимилиан Кра
Максимилиан Кра Източник: Wikipedia

Германски медии съобщиха, че водещият кандидат за изборите за Европейски парламент на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) Максимилиан Кра е бил разпитван от американското ФБР за възможни плащания от проруски благодетели, предаде ДПА.

 

Разпитът се състоял през декември 2023 г. в САЩ, преди Кра да се завърне в Германия от посещение на събитие на Младите републиканци (Young Republicans) в Ню Йорк, посочи изданието "Шпигел", като се позова на информация, съобщена и от германския обществен телевизионен канал Цет Де Еф.

 

Помолен да коментира от ДПА, Кра заяви: "Бях разпитан като свидетел за контактите си в Украйна, да. Предоставих съвответната информация". Според разследване на "Шпигел" и Цет Де Еф подозренията на американските следователи, както се твърди, събудило чат съобщение, в което проруски активист уверявал, че проблем с "компенсацията" на "техническите разходи" на Кра е бил решен.

 

От май нататък "нещата ще бъдат, както бяха преди февруари". Формулировката навежда на мисълта, че на Кра в продължение на неопределен период от време може да е било плащано тайно, се допълва в медийната информация. Властите в момента проверяват случая. Кра заяви, че никога не е крил контактите си с проруския активист, и посочи, че това може да бъде проверено в профила му в Инстаграм.

 

"Обвиненията са нелепи и изфабрикувани", каза той. "Шпигел" цитира Кра да казва, че не е получавал пари, "нито плащания, нито парични облаги, нито каквато и да е друга компенсация" от активиста. Активистът може да е искал да му върне пари за билет за опера, посочва политикът. Или, допусна той, чат съобщението, в което се говори за "компенсация", може да е било предназначено за друг получател.

 

Името на Кра се появи в общественото пространство и във връзка с проруската интернет платформа "Гласът на Европа" (Voice of Europe, VoE). В края на март Чехия постави VoE в санкционния си списък след, както се твърди, разследване на разузнаването.

 

Твърди се, че сайтът е бил част от руска операция за оказване на влияние, целяща да застраши териториалната цялост, суверенитета и свободата на Украйна. В портала са били публикувани интервюта с политика от АзГ Петър Бистрон и с Кра.

 

Чешкият вестник "Деник Н" съобщи, че Бистрон може да е получавал и пари. Парламентаристът от АзГ многократно отрече това. Според "Шпигел" Кра също отрича да е получавал пари от VoE. Изборите за ЕП са насрочени за 6 - 9 юни.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени