"Фидес" на Виктор Орбан напусна групата на ЕНП в Европарламента

"Разочароващо е, че докато Европа се бори с пандемията, ЕНП се занимава с ограничаване на правата на собствените си представители", каза Орбан

Виктор Орбан
Виктор Орбан Източник: EPA

Партията "Фидес" на унгарския премиер Виктор Орбан напусна групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент, предаде Ройтерс. Орбан обяви решението в писмо до лидера на групата Манфред Вебер. Това се случи изпреварващо - няколко часа преди гласуването, с което групата на ЕНП промени вътрешните си правила. Те вече позволяват цели партии, а не само отделни евродепутати, да бъдат изключвани. В писмо до председателя на ЕНП Манфред Вебер унгарският премиер изтъкна, че "промененият регламент е явно враждебен към "Фидес" и неговите избиратели. Това е антидемократично, несправедливо и неприемливо".

 

"Разочароващо е, че докато Европа се бори с пандемията, ЕНП се занимава с ограничаване на правата на собствените си представители", каза Орбан. По-късно ЕНП приветства гласуването на евродепутатите.

 

"Фидес" сега е изправена пред процедура по изключване от Европейската народна партия". ЕНП се позовава на чл. 3 от устава си, който предвижда общи действия. С напускането на парламентарната група "Фидес" го е нарушила. Конгресът на ЕНП ще вземе окончателното решение. Такъв обаче не е насрочен още заради пандемията. ЕНП от години е в конфликт с "Фидес" и в частност с Виктор Орбан. От 2018 г. членството на партията е замразено. Оттогава тя вече няма право да участва в заседанията и няма право на глас, но 11 евродепутати продължиха да членуват в групата на ЕНП в Европейския парламент.

 

Европейската комисия и Европейският парламент многократно критикуваха унгарския премиер и правителството му за това, което те наричат "нарушаване на правата на гражданите", "атаки срещу независими медии и неправителствени организации", както и "нарушаване на върховенството на закона".

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени